Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 16:09

Τι δεν καταλαβαίνεις; | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον

Μακάρι να είναι τόσο «φίλος» σας ο Αχμέτ Νταβούτογλου κ. Πρόεδρε, όσο τον παρουσιάσατε στη Σμύρνη. Ποιος δεν θα ήθελε να αναπτυχθεί μια έντιμη και ειλικρινής φιλία ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες; Αλλά διερωτώμαι τι είδους φιλία είναι αυτή, με τον ένα «φίλο» να αρνείται κατηγορηματικώς να πάρει πίσω την απειλή πολέμου κατά του άλλου; 

Ωραίες οι δηλώσεις αμφοτέρων για την «κοινή μας θάλασσα» και την «κοινή μας μοίρα». Για συνεργασία στον τουρισμό, τις αεροπορικές και τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Αλλά και για τη συμφωνία επαναπροώθησης προς την Τουρκία όσων οι Τούρκοι διακινητές αποβιβάζουν στα ελληνικά νησιά. Μια συμφωνία που «ανανεώσατε», αν και ουδέποτε εφαρμόσθηκε ως τώρα παρά την προηγούμενη υπογραφή της Αγκυρας, για την οποία και έλαβε γενναία ανταλλάγματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην ουσία όμως, στα θέματα που μας καίνε και διαμορφώνουν στην πραγματικότητα το κλίμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τα οποία πράξατε άριστα να τα θέσετε, όπως η απειλή πολέμου και οι συστηματικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου μας, αφήσατε αναπάντητη την πρόκληση του «φίλου Αχμέτ». Που σας είπε κυνικότατα ότι δεν πρόκειται να πάρει πίσω την απειλή πολέμου αν δεν παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας να ορίσουμε τα χωρικά μας ύδατα στα δώδεκα μίλια. Και ακόμη κυνικότερα ξεκαθάρισε ότι αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο, πάνω από τα ελληνικά νησιά, θα συνεχισθεί. Διότι, κατά την δική του άποψη αυτό που εμείς «θεωρούμε» ως παραβιάσεις... δεν συμπίπτει με τη δική του εκτίμηση και αντίληψη. Και επανέλαβε την τουρκική θέση για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, όταν προχώρησε στον συμψηφιστικό ισχυρισμό ότι και εκείνοι θεωρούν πως εμείς παραβιάζουμε δικά τους δικαιώματα, αλλά δεν το παραδεχόμαστε.

Αυτά, κ. Πρόεδρε, γιατί τα κάνατε «γαργάρα»; Τι δεν καταλάβατε από τους ισχυρισμούς του «φίλου Αχμέτ» ώστε να δώσετε μια άμεση απάντηση;

Δυστυχώς, για μας, δεν είστε ο πρώτος που δεν καταλαβαίνει. Ημουν παρών στη συνέντευξη Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν, στην Πόλη, μετά την πανηγυρική συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου. Οπου ο Ερντογάν... μας έκανε τη χάρη να δηλώσει ότι αποδέχεται να επιστρέψουν 25.000 Ελληνες στην Πόλη, αλλά πρόβαλε την αξίωση «επιστροφής 250.000 ομοεθνών» του, στη Θράκη. Και ο Κωστάκης «μπιλμέμ». Οπως τώρα και ο Αλέξης.

Γι’ αυτό κερδίζει η τουρκική διπλωματία.  

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr