Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 13:22

Ο Ελληνας θα ζήσει και πάλι από τη γη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)




Κέλλυ
Δημητρούλια

"Εμείς τ΄αφεντικά μαζεύουμε τα κτήματα με τους αλλοδαπούς εργάτες δυστυχώς, γιατί οι Ελληνες δεν έρχονται για δουλειά" μου είπε ο παραγωγός στη λαϊκή. Ομως, εκεί που αναρωτιόμουν για πόσο άραγε ακόμα θα αντέξουν οι άνεργοι Ελληνες μακριά από τα χωράφια και τη σκληρή δουλειά, πετάχτηκε άλλος παραγωγός διαμαρτυρόμενος για το αντίθετο, πολύ έντονα: "Ποιος σου είπε ότι δεν πάνε οι Ελληνες για δουλειά; Ελα που οι Ελληνες - αφεντικά μάς γελάνε! Ελα που εμένα με πουλήσανε κι έχασα δουλειά γιατί βρήκανε συνεργείο αλλοδαπών με λίγο μικρότερο μεροκάματο"!
Κάθε… νόμισμα έχει δυο πλευρές, αλλά όποια και αν βλέπουμε, έχουν ένα κοινό. Οτι στα χωράφια Ελληνες πια είναι -σχεδόν πάντα- μόνο τ' αφεντικά.
Παιδί αγροτικής οικογένειας έβλεπα τις συγχωριανές να ξημεροβραδιάζονται στα χωράφια μαζεύοντας ντομάτες, πατάτες, φασόλια, σπέρνοντας, θερίζοντας… Δούλευαν μεροκάματο ακόμα και γονατιστές. Μπορεί κάποιες να έψαχναν συχνότερα καμιά δικαιολογία για λίγο νερό, ένα τσιγάρο, λίγη… λούφα, αλλά δεν έτρεχε τίποτα, αφού πάντα θα γίνεται αυτό. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια και τις θέσεις στα χωράφια τις πήραν οι ξένοι. Ο Αλβανός, ο Βούλγαρος, ο Ρουμάνος και… όλη τους η οικογένεια έπιασε δουλειά. Δεν είδα ξανά την Ελληνίδα εργάτρια που άλλοτε συναντούσα στο δρόμο από το χωράφι με τα ματωμένα πόδια και τη λασπωμένη ποδιά. Μόνο αφεντικά. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί η κυρά-Φρόσω έπαψε να πηγαίνει στο κτήμα για δουλειά...
Φράσεις όπως… "πήγα δανεικαριά" ή "πήγα μεροκάματο στις ελιές" έχουν αντικατασταθεί από το "μάζεψαν οι Αλβανοί ή οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι" κ.λπ. Εκτός και αν πρόκειται για… οικογενειακή υπόθεση, οπότε δε χωράει εύκολα αλλοδαπός. Κάτι μου λέει όμως πως οι… οικογενειακές υποθέσεις θα αυξηθούν σταδιακά και ο Ελληνας θα ξαναβρεί δουλειά στο μεροκάματο, θα ζήσει και πάλι από τη γη και μακάρι όπως ο κάμπος ερήμωσε έτσι να ξαναζωντανέψει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η δολοφονική μας "ανωτερότητα" Υπερβολές; Last year! »

NEWSLETTER