Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012 12:35

Για την εναλλακτική έκτιση ποινών

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)




Νικολέττα Κολυβάρη

Οταν πρωτακούσαμε για ποινές που θα εξαγοράζονται με εργατοώρες αντί για χρήματα, αναθαρρήσαμε πως κάτι καλό θα βγει για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να φάνε φυλακή επειδή δεν έχουν να πληρώσουν το ΤΕΒΕ ή το ΙΚΑ. Και αντί οι έτσι κι αλλιώς υπεράριθμες φυλακές να γεμίζουν με ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους ή παραβίασαν τον ΚΟΚ, είναι χρησιμότερο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους δήμους. Ομως λογαριάζαμε χωρίς τον... ξενοδόχο, αφού όπως αποδεικνύεται στην πράξη ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Αντίθετα, όλοι προτιμούν τις... συμφέρουσες δόσεις που κάνει το κράτος για όσους αδυνατούν να εξαγοράσουν εφάπαξ την ποινή τους.
Ετσι δεν κάνει καμία απολύτως αίσθηση ότι οι ΟΤΑ στη Μεσσηνία, που πρωτοστάτησαν για να ανοίξουν θέσεις εργασίας στις υπηρεσίες τους για την εναλλακτική έκτιση ποινών, έμειναν με την... ηθική ικανοποίηση. Γιατί παρόλο που είναι αρκετοί οι δήμοι που έχουν υιοθετήσει το θεσμό και υπεραρκετές οι θέσεις, έμειναν με τις καλές προθέσεις αφού ο παραλογισμός του κράτους έδρασε και σε αυτή την περίπτωση.
Οταν λοιπόν θεσπίζει κανόνες τέτοιους που δίνουν τη δυνατότητα η εξαγορά της ποινής να γίνεται σε δόσεις περισσότερες κι από γνωστό κατάστημα ηλεκτρικών, πώς περιμένει η Πολιτεία να ενισχύσει έναν θεσμό όπως αυτός της κοινωφελούς εργασίας; Φυσικά και ο παραβάτης αντί να τρέχει να μαζεύει σκουπίδια ή να κλαδεύει θα προτιμήσει να πληρώσει σε δόσεις την ποινή του. Δηλαδή έναν τρόπο ανώδυνο, που σε τίποτα δεν συμβάλει στο σκοπό για τον οποίο υπάρχουν τα δικαστήρια και οι ποινές.


NEWSLETTER