Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 15:50

Υπάρχει πλάνο για τον σιδηρόδρομο στη Μεσσηνία;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Υπάρχει πλάνο για τον σιδηρόδρομο στη Μεσσηνία;

Στο επίκεντρο βρέθηκαν χθες τα ζητήματα των συγκοινωνιακών υποδομών με τις προγραμματικές εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή στη Βουλή. Από μεσσηνιακής πλευράς αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι η... σιωπή για τα οδικά έργα Καλαμάτα - Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί πάντως που περίμεναν κάποια, έστω γενική, αναφορά στις προοπτικές επέκτασης των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών ή έστω κάτι περί ανάπτυξης προαστιακών σιδηροδρομικών δικτύων σε συγκεκριμένες περιοχές, μεταξύ αυτών και η Μεσσηνία. Κι όμως παρά το γεγονός ότι οι μοναδικές αναφορές γύρω από τις σιδηροδρομικές αναφορές ήταν για τα, ομολογουμένως κομβικής εθνικής σημασίας, τμήματα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Σύνορα και Αθήνα - Πάτρα, ίσως οι γενικότερες συνθήκες να ευνοούν να ξεκινήσει ξανά μία συζήτηση γύρω από τη δυνατότητα ανάπτυξης προαστιακού σιδηροδρόμου σε περιοχές της Μεσσηνίας.

Το μπαλάκι πλέον περνάει τόσο στη νέα περιφερειακή αρχή, που θα αναλάβει από 1η Σεπτεμβρίου, όσο και στις νέες δημοτικές αρχές. Το παράδειγμα της Πάτρας, όπου εδώ και πολύ καιρό είναι σε λειτουργία ο προαστιακός σιδηρόδρομος συνδέοντας προάστια της αχαϊκής πρωτεύουσας με το κέντρο, μπορεί να αποτελέσει οδηγό για πιθανή αντίστοιχη εφαρμογή τέτοιων δρομολογίων και στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.

Εφόσον υπάρξει ένα συντονισμένο σχέδιο από τις νέες αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, τότε θα μπορέσουν με αξιώσεις να προσεγγίσουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και να εξεταστεί σε σοβαρή βάση ένα τέτοιο ενδεχόμενο και για τη Μεσσηνία. Αλλιώς, ας ξεκαθαριστεί ότι ο σιδηρόδρομος δεν βρίσκεται στα άμεσα πλάνα των τοπικών αρχών και ας περιμένουν μάταια πιθανή έλευσή του ξανά στη Νότια Πελοπόννησο, όταν και αν κάποτε ωριμάσουν οι συνθήκες για επαναλειτουργία σύνδεσης με κάποιο άλλο μεγάλο αστικό κέντρο (βλ. Πάτρα, Αθήνα).

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 14:15

NEWSLETTER