Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2020 14:09

20 χρόνια Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Γράφτηκε από την

20 χρόνια Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Ενας ασθενής με καρκίνο έχει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ψυχολογική φόρτιση της ίδιας της ασθένειας, αλλά και τις παρενέργειες των θεραπειών.

Χρειάζεται λοιπόν σωστή ενημέρωση ώστε να εκλείψει ο φόβος, αλλά και να είμαστε πιο θετικοί και πιο συνεπείς στον προληπτικό έλεγχο. Πριν από 20 χρόνια, η 4η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου. Από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις στις γνώσεις, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου. Η πρόοδος έχει αυξήσει την επιβίωση, αλλά ο αρχικός στόχος, να αυξηθεί η ενημέρωση του κοινού και να συντονιστεί καλύτερα η παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου του καρκίνου, παραμένει αναγκαίος.

Η Ενωση για Διεθνή Ελεγχο του Καρκίνου (UICC), που ηγείται της όλης προσπάθειας, διαπιστώνει ότι η νέα γνώση έχει οδηγήσει σε καλύτερες μεθόδους πρόληψης, βελτιωμένη διάγνωση και πιο αποτελεσματικές θεραπείες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται διαρκώς οι άνθρωποι που νικούν τον καρκίνο.

Στις σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία είναι και η έρευνα που οδήγησε στην ανάπτυξη αρκετών φαρμάκων τα οποία χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο. Χάρη στην ανοσοθεραπεία, άνθρωποι με μεταστατικούς καρκίνους κατορθώνουν πλέον να επιζούν επί πολλά χρόνια. Επιπλέον, είναι πια ορατή η πιθανότητα ίασης ή μετατροπής σε χρόνια νόσο ορισμένων μορφών μεταστατικού καρκίνου, κάτι το οποίο μέχρι πρότινος φάνταζε αδύνατον.

Βέβαια, ένας αγώνας που θα πρέπει να κερδηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η λήψη μέτρων, ώστε όλοι οι ασθενείς με καρκίνο να έχουν ίση πρόσβαση στις αντινεοπλασματικές θεραπείες. Και όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της για τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα η UICC, “σήμερα, 20 χρόνια μετά την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, είναι η στιγμή να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να κλείσει το απαράδεκτο χάσμα που ακόμα υπάρχει στην πρόσβαση στις νέες θεραπείες και τεχνικές, και να σωθούν εκατομμύρια ζωές από αποτρέψιμους καρκίνους”.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2020 13:42