Τρίτη, 12 Μαϊος 2020 20:44

Το θέμα του φυσικού αερίου “καίει” την Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον

Το θέμα του φυσικού αερίου “καίει” την Πελοπόννησο

“Ζεστό” είναι τις τελευταίες μέρες το θέμα του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο μετά και την εμπλοκή που προέκυψε με την παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΔΕΔΑ, όπου βρέθηκε προ ημερών ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος χθες άνοιξε τα χαρτιά του. 

Ο κ. Νίκας λοιπόν φαίνεται πως τάσσεται υπέρ της ανάληψης του έργου από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), που όπως έχει γίνει γνωστό προτίθεται τα επόμενα χρόνια να φθάσει το φυσικό αέριο μέχρι την Καλαμάτα και τη Σπάρτη.
Στον αντίποδα βρίσκεται πιθανή ανάληψη του έργου από ιδιώτες, που όπως φαίνεται με καθαρά τεχνικοοικονομικά κριτήρια, θα σταματήσουν το αέριο στην Τρίπολη (και ίσως τη Μεγαλόπολη), ως εκεί δηλαδή που φθάνει ήδη ο αγωγός. Και δεν θα συνεχίσουν πιο κάτω, καθώς το έργο κρίνεται μη βιώσιμο.
Ο περιφερειάρχης στηρίζοντας την πρόταση της ΔΕΔΑ από τη μία προτάσσει το κοινωνικό συμφέρον, δεσμευόμενος ότι θα χρηματοδοτήσει αυτή την επένδυση με 20 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα πετάει το “μπαλάκι” στη ΡΑΕ, λέγοντας ότι αυτή η χρηματοδότηση αφορά μόνο τη ΔΕΔΑ και όχι τυχόν ιδιωτική επένδυση.
Σε περίπτωση όμως που επιλεγεί ιδιώτης για να προχωρήσει το έργο, από την πλευρά του αφενός δεν είναι αρνητικός και αφετέρου αναγκάζει πιθανόν την κυβέρνηση να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις τροφοδότησης Καλαμάτας και Σπάρτης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα το θέμα του φυσικού αερίου θα παραμείνει “καυτό”, αλλά και ότι οι τοπικές οικονομίες μόνο ωφελημένες μπορούν να βγουν από την πιθανή τροφοδοσία των πόλεων με το φυσικό αέριο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Μαϊος 2020 18:36