Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 14:19

Γιατί ο αντιγριπικός εμβολιασμός θωρακίζει το σύστημα υγείας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Γιατί ο αντιγριπικός εμβολιασμός θωρακίζει το σύστημα υγείας

«Τα εμβόλια δικαιώνουν απόλυτα τη γνωστή ιπποκρατική ρήση “κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν”», λέει με άρθρο του στα “Νέα” ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Κώστας Τσιούφης.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός αφορά εξάλλου και ομάδες πληθυσμού χωρίς υποκείμενα νοσήματα και ο καθηγητής συμβουλεύει «να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο όσοι βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ευπαθή άτομα, καθώς επίσης εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, κ.λπ.), ανεξαρτήτως ηλικίας». Επίσης, συστήνεται ο εμβολιασμός των εγκύων, καθώς και των ατόμων με νοσογόνο παχυσαρκία, δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40 kg/m2.
Η αναχαίτιση της γρίπης σήμερα πέρα από το ατομικό όφελος θα συμβάλει όπως λέει ο κ. Τσιούφης, στην ανακούφιση των συστημάτων υγείας που ενδεχομένως να πιεστούν από την πανδημία του Covid-19. Και προτρέπει: «Ας κάνουμε φέτος τον εμβολιασμό ενάντια στη γρίπη στάση ζωής, αφενός για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αφετέρου τους συνανθρώπους μας και όλη την κοινωνία». Αλλωστε, η πανδημία του κορονοϊού και η ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου έφερε στο προσκήνιο ξανά τη διαχρονική αξία του εμβολιασμού.
Η πρώτη ασθένεια, θυμίζουμε, που οι άνθρωποι απέτρεψαν με τον εμβολιασμό ήταν η ευλογιά. Μάλιστα, το εμβόλιο κατά της ευλογιάς οδήγησε στην εξαφάνισή της, ενώ μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα είχε ήδη σκοτώσει 300-500 εκατομμύρια ανθρώπους. Κάθε χρόνο, χιλιάδες ενήλικοι αρρωσταίνουν από ασθένειες, όπως η γρίπη, που θα μπορούσαν να προληφθούν με εμβόλια, όπως επισημαίνει ο καθηγητής.
Στην Ελλάδα ο συστηματικός αντιγριπικός εμβολιασμός ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα και είναι ενταγμένος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Σύμφωνα λοιπόν με τα γραφόμενα του καθηγητή Καρδιολογίας Κ. Τσιούφη, ετησίως θα πρέπει να επαναλαμβάνεται για όλους τους ενήλικους άνω των 60 ετών και για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως πάσχοντες από χρόνιες πνευμονοπάθειες ή σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα. Ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και στεφανιαία νόσο αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο καρδιολογικών ασθενών που ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις πολύτιμες κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Επίσης ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, νευρολογικά και νεφρολογικά νοσήματα, αλλά και ασθενείς υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή (π.χ. ασθενείς με κακοήθειες ή αυτοάνοσα νοσήματα, ασθενείς που υπεβλήθησαν σε μεταμόσχευση κ.λπ.) αποτελούν ομάδες ασθενών που ο εμβολιασμός ενάντια στη γρίπη είναι επιβεβλημένος, πάντα υπό την καθοδήγηση των γιατρών.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 09:05

NEWSLETTER