Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 22:03

Χωρίς έργα άρδευσης δεν υπάρχει πρωτογενής τομέας

Γράφτηκε από τον

Χωρίς έργα άρδευσης δεν υπάρχει πρωτογενής τομέας

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Η κλιματική κρίση χτυπάει καμπανάκι. Οι καταστροφές που σημειώθηκαν φέτος στην αγροτική παραγωγή της Μεσσηνίας εξαιτίας του καύσωνα και της παρατεταμένης ξηρασίας “φωνάζουν” πως πρέπει να αλλάξουν οι προτεραιότητες και να αναμορφωθούν οι πολιτικές για τα έργα υποδομής.

Ο πρόεδρος της Συκικής ανέφερε ότι “από το αρδευτικό έργο του Τρικόρφου μόνο ένα τμήμα από τα συκοχώραφα μπορεί να ποτιστεί” κι εκτίμησε πως “θέλει 3 - 4 λιμνοδεξαμενές γύρω από τα χωριά που είναι συκοπαραγωγικές περιοχές”. Μάλιστα, σημείωσε ότι “και αναδιάρθρωση της καλλιέργειας να γίνει, αν δεν ποτίσουμε ταυτόχρονα δεν θα γίνει τίποτα”, ενώ επεσήμανε πως “υπάρχει κίνδυνος ερημοποίησης της Μεσσηνίας”.

Το Φιλιατρινό το ακούω από τη δεκαετία του ‘90, από την εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Αναφερόταν ως αναγκαίος στόχος μαζί με το Μηναγιώτικο και το φράγμα του Λαγκούβαρδου. Είκοσι πέντε χρόνια μετά κανένα φράγμα δεν λειτουργεί. Το Φιλιατρινό που ολοκληρώθηκε μετά από χρόνια, δεν μπορεί να λειτουργήσει, γιατί του λείπουν τα δίκτυα και το νερό χάνεται. Τα δίκτυα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αλλά δεν έχουν καν δημοπρατηθεί. Το Μηναγιώτικο βρίσκεται στις μελέτες. Η υλοποίηση του έργου είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει. Το φράγμα του Λαγκούβαρδου βρίσκεται στα αζήτητα. Η Τριφυλία, περιοχή δυναμική και καινοτόμα στον αγροτικό τομέα, δεν έχει καμία ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία κι εξακολουθεί να αρδεύεται από προβληματικές γεωτρήσεις.

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης που περιμένει το αρδευτικό του Τρικόρφου για να στηριχθεί η παραγωγή της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Για τα συκοχώραφα καμία πρόνοια και φροντίδα, ενώ η Πολιτεία έχει προγραμματίσει να στηρίξει την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας. Την εποχή της κλιματικής κρίσης χωρίς έργα άρδευσης πώς θα αποδώσει η αναδιάρθρωση;

Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στα έργα άρδευσης, με προγραμματισμό και με βάση τις προοπτικές αγροτικής ανάπτυξης κάθε περιοχής. Χωρίς έργα άρδευσης δεν υπάρχει μέλλον στον πρωτογενή τομέα. Οι υποσχέσεις για στήριξη χωρίς αυτά τα έργα δεν έχουν αντίκρισμα, είναι κοροϊδία.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 21:10