Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 20:33

Τα ιδανικά και η σκληρή πραγματικότητα της ζωής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Από χθεσινή ανάρτηση του Δήμου Καλαμάτας: “Στο εργαστήρι φιλαναγνωσίας οι μικροί εξερευνητές των ΚΔΑΠ, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, ανακάλυψαν 17 μέρη ουτοπικά σε έναν πλανήτη με ιδανικά. Πρόκειται για την υιοθέτηση 17 στόχων γνωστών ως “Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης”, οι οποίοι εκφράζουν τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν αποτελεσματικά όλες οι χώρες στα παγκόσμια προβλήματα. Σκοπός του project ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μικρών μας φίλων για τους παγκόσμιους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, με όραμα τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών και τη συνεργασία εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων, με στόχο να γίνουμε όλοι αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι μιας παγκόσμιας συλλογικής συνείδησης απέναντι στο μέλλον του πλανήτη και στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζήσουν με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ισότητα”.

Πολύ καλά και σωστά τα παιδιά να μετέχουν και να πρωταγωνιστούν σε τέτοια project και άξιοι οι εκπαιδευτικοί που τα διδάσκουν αυτά τα σπουδαία ιδανικά.

Ομως, τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν την πραγματικότητα, να γνωρίζουν τι γίνεται στην κοινωνία, να συνειδητοποιήσουν πως αυτά τα ιδανικά παραμένουν ζητούμενα εδώ και πολλά χρόνια στον τόπο μας και τον πλανήτη. Να ξέρουν ότι την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και την ισότητα δεν την βιώνουν πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας, για να μην προσγειωθούν απότομα.

Γιατί υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι που είναι άνεργοι, που κακοπληρώνονται ή που δεν ασφαλίζονται. Ανθρωποι που δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα βασικά, να κάνουν όνειρα για μια καλύτερη ζωή, να τα σπουδάσουν. Ανθρωποι που δεν έχουν ίσες ευκαιρίες με τους άλλους, που περιμένουν για μήνες το δημόσιο σύστημα υγείας για να αντιμετωπίσουν τις ασθένειές τους. Ανθρωποι που βλέπουν τους διπλανούς τους που έχουν άκρες, να τα καταφέρνουν παρακάμπτοντας κάθε μέτρο ισονομίας και αξιοκρατίας. Ανθρωποι μετανάστες και πρόσφυγες που ρισκάρουν τη ζωή τους για να ζήσουν με αξιοπρέπεια, αλλά βλέπουν τον πολιτισμένο κόσμο να τους αγνοεί και να τους “εξαφανίζει”.

Τα παιδιά θα δώσουν μεγάλο αγώνα για να γίνουν πράξη τα ιδανικά που διδάσκονται. Αν δεν απογοητευτούν...

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 20:51