Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 20:56

Αμεσα υλοποιήσιμα έργα και προοπτική ανάπτυξης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Toυ Γιάννη Σινάπη

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας που ψηφίστηκε για το 2022 επιβεβαιώνει το προβληματικό καθεστώς υλοποίησης των δημόσιων (δημοτικών) έργων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε -μειοψηφούσας της δημοτικής αρχής, οπότε χρειάστηκαν οι ψήφοι τριών προέδρων κοινοτήτων για την υπερψήφιση- τεχνικό πρόγραμμα ύψους 17.861.657,39 ευρώ. Πρόγραμμα με 129 έργα, από τα οποία μόνο 10 είναι καινούργια. Τα 110 σέρνονται, κάποια από το 2020 και πιο πίσω, και δεν είναι σίγουρο αν θα ολοκληρωθούν την επόμενη χρονιά.

Η δημοτική αρχή, που θέλει να απαγκιστρωθεί από την προηγούμενη, να καταθέσει και να αφήσει το δικό της αποτύπωμα στο δήμο, στην προώθηση και υλοποίηση σημαντικών έργων, διεκδικεί έργα 54 εκ. ευρώ! Τα στελέχη της όμως, αποκρούοντας τις επικρίσεις των συμβούλων των μειοψηφιών για χαμηλές επιδόσεις στην υλοποίηση των έργων, με βάση την πραγματικότητα, ξεκαθαρίζουν πως ποτέ στο δήμο, ούτε επί δημαρχοντίας Νίκα που ήταν στελέχη της, η ετήσια υλοποίηση των έργων δεν ξεπερνούσε τα 5 εκ. ευρώ.

Φτιάχνουμε και ψηφίζουμε τεχνικά προγράμματα για τα μάτια του κόσμου, για επικοινωνιακούς και λόγους εντυπώσεων. Πετάμε και γράφουμε έργα και αριθμούς, γνωρίζοντας πως απ’ αυτά μόνο το ¼ θα υλοποιηθεί. Χωρίς να νιώθουμε πως έχουμε ευθύνη, παρότι ασκούμε εξουσία. Πάντα θα φταίνε οι νόμοι της κυβέρνησης, οι προβληματικές μελέτες, οι ελλιπείς υπηρεσίες, οι κακοί εργολάβοι. Η δημοτική αρχή δεν ευθύνεται. Θεωρεί φυσιολογικό αυτό που γίνεται κάθε χρόνο.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας, να επιδιωχθεί η εφαρμογή ενός προγράμματος που θα μπορεί να υλοποιηθεί. Που θα έχει προτεραιότητες και ιεράρχηση έργων. Που θα περιλαμβάνει έργα άμεσης υλοποίησης και προοπτική ανάπτυξης.

Δεν μπορεί, για παράδειγμα, για την ανάπλαση της οδού Αναγνωσταρά που ήταν να ξεκινήσει πριν ή λίγο μετά το Πάσχα, να μη γνωρίζει κανείς πότε και με ποιον ανάδοχο θα ξεκινήσει.

Ούτε μπορεί να απουσιάζει από ένα ακόμα τεχνικό πρόγραμμα η αξιοποίηση και η προοπτική ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της πόλης, που φέρνει πλούτο.