Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 20:08

Η παράκαμψη της Πύλου και οι αναγκαίες προτεραιότητες

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η παράκαμψη της Πύλου και οι αναγκαίες προτεραιότητες

 

Του Γιάννη Σινάπη

Τέτοιο ενδιαφέρον δεν υπήρξε για άλλο έργο της Μεσσηνίας. Ούτε για την παραλιακή χάραξη, όχι όταν ήταν να κατασκευαστεί αλλά όταν ξεκαθαρίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως επελέγη η βελτίωση και η αναβάθμιση του υφιστάμενου τμήματος στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Για την παράκαμψη της Πύλου ο λόγος και τα αντανακλαστικά πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων της Μεσσηνίας. Αν είχε εκδηλωθεί τέτοιο ενδιαφέρον στο παρελθόν, η κυβέρνηση Σαμαρά θα είχε προλάβει να εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να ξεκινήσει την παραλιακή χάραξη. Υπερβολικό ακούγεται και φαίνεται ειρωνικό, αλλά θέλω να δείξω τη μεγάλη μου έκπληξη για την παράκαμψη της Πύλου, για το ενδιαφέρον και την αντίδραση που προκάλεσε η απουσία της από το έργο του σπουδαίου οδικού άξονα μέχρι τη Μεθώνη. Αντέδρασαν ακόμα και εκείνοι που γνώριζαν, που είχαν πολιτικό ρόλο και όφειλαν να είχαν ενδιαφερθεί και να είχαν πιέσει σε άλλες περασμένες περιόδους, ώστε η παράκαμψη της Πύλου να είχε μελετητική ωριμότητα και να μην υπάρχει σήμερα δικαιολογία για τον αποκλεισμό της από το έργο. Και αυτό είναι που προκαλεί αρνητική και δυσάρεστη εντύπωση σε όσους γνωρίζουν τα πρόσωπα και τα (πολιτικά) πράγματα του τόπου.

Είναι σημαντική η παράκαμψη της Πύλου, αλλά πιο σημαντικό ζήτημα είναι η έναρξη και η υλοποίηση του έργου του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Οχι όπως - όπως, με συμβιβασμούς κι εκπτώσεις. Δεν κάνει κανείς χάρη στη Μεσσηνία για τη δρομολόγηση και την υλοποίησή του. Είναι έργο που δικαιούται η Μεσσηνία και το οποίο έπρεπε να έχει ξεκινήσει ή να έχει υλοποιηθεί κάποια χρόνια πριν. Γι’ αυτό είναι πιο σημαντικό να ξεκαθαρίσει γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη οι υπεύθυνες προτάσεις βελτίωσης που κατατέθηκαν στα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Και να ξεκαθαρίσει αν και με ποιον τρόπο μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου που θα κατασκευαστεί.

Η παράκαμψη της Πύλου πρέπει να αποκτήσει μελετητική ωριμότητα και να αναζητήσει ένταξη και χρηματοδότηση σε κάποιο επόμενο πρόγραμμα, με την ιεράρχηση και την προτεραιότητα που δικαιούται.


NEWSLETTER