Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 19:29

«Greek state» ή αλλιώς ο περίγελος του πλανήτη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

“Στο πωλητήριο της Επιδαύρου δεν υπάρχει ούτε ένα βιβλίο για το θέατρο και τον αρχαιολογικό χώρο. Αντιθέτως υπάρχουν οδηγοί για την Πύλο, το Ανάκτορο του Νέστορα, τον Ακροκόρινθο και άλλες άσχετες περιοχές της Πελοποννήσου. Η κοπέλα στο πωλητήριο μου είπε ότι ζητάνε επίμονα να τους στείλουν κάτι και το υπουργείο απλά κωφεύει. Μόλις το είπα στους πελάτες μου, έβαλαν τα γέλια μουρμουρίζοντας «Greek state». Ελληνικό κράτος ή αλλιώς ο περίγελος του πλανήτη”.

Τάδε έφη φίλος ξεναγός στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και συναδέλφισσά του σχολιάζει: “Κλασικά, χρόνια τώρα λες και σαμποτάρονται τα καταστήματα του ΤΑΠΑ. Επίσης στα Μουσεία Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Βεργίνας μού είπαν οι υπάλληλοι ότι ζητούν να τους στείλουν ασημένια κοσμήματα που δεν έχουν πια ούτε για δείγμα, αλλά τίποτε!”.

Δυστυχώς μπορεί εκατομμύρια ταξιδιώτες να επισκέπτονται τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους, ωστόσο μόνο ένα μικρό ποσοστό επιλέγει για τις αγορές του αναμνηστικά από τα πωλητήρια -τα οποία πωλούν τα συνήθη δυσκίνητα αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων. Για παράδειγμα, στο πωλητήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας βρίσκεις αντίγραφα συλλογών που προέρχονται από τις Κυκλάδες, τις Ταναγραίες Κόρες, το Δίσκο της Φαιστού, αλλά δεν έχει αντίγραφα από ευρήματα της Μεσσηνίας. Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης μόλις τον περασμένο Μάιο συμπεριλήφθηκε στα 14 προς κατασκευή πωλητήρια από το ΥΠΠΟΑ, μαζί με της Αρχαίας Ολυμπίας, της Αρχαίας Κορίνθου και της Επιδαύρου, ενώ Μυστράς και Μονεμβασιά περιλήφθηκαν στην πολυαναμενόμενη αναβάθμιση συνολικά 30 πωλητηρίων. Αλλά, ακόμη και έτσι, πολλά από τα είδη προς πώληση με τα οποία εξοπλίζονται, είναι βαριά και δύσκολα στη μεταφορά τους αντίγραφα των συλλογών, που δύσκολα ένας τουρίστας θα επέλεγε.

Τα πωλητήρια, για να δελεάσουν τους επισκέπτες, χρειάζονται υψηλής ποιότητας και αισθητικής αναμνηστικά, που οι τουρίστες όχι μόνο θα αγοράσουν για να στολίσουν τα σπίτια τους αλλά θα λειτουργήσουν και ως διαφήμιση της χώρας για τους φίλους τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 19:07