Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022 22:49

Γιατί έχει μειωθεί η τουριστική κίνηση στην Καλαμάτα;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)

Την αίσθηση ότι η Καλαμάτα φέτος έχει αισθητά μικρότερή τουριστική κίνηση σε σχέση με τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια της πανδημίας εκφράζουν τις τελευταίες εβδομάδες επαγγελματίες της πόλης, αλλά και κάτοικοι.

Αυτό που μάλιστα διαπιστώνεται είναι ότι στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι επισκέπτες είναι Έλληνες, κάτι που ενδυναμώνει τη διαπίστωση πώς οι περισσότεροι από όσους προσγειώνονται με διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” πηγαίνουν κατά κύριο λόγο σε καταλύματα της Μάνης και της Πυλίας και από την Καλαμάτα θα περάσουν πιθανόν στο πλαίσιο κάποιας αυθημερόν απόδρασης.
Εξάλλου τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια, που οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί με πλοία και αεροπλάνα ήταν σαφώς πιο αυστηροί πολλοί προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους για να μεταβούν σε τουριστικούς προορισμούς 2-3 ώρες μακριά από την Αθήνα και η Καλαμάτα είναι ένας προορισμός που πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.
Οι περιορισμοί όμως χαλάρωσαν και ο κόσμος προφανώς θέλησε να επανακάμψει στα νησιά. Αυτό σε συνδυασμό με την εκτίναξη των καυσίμων, που κατέστησαν απαγορευτική για πολλούς τη χρήση του αυτοκινήτου για τις διακοπές τους δημιούργησαν κάποιες συνθήκες, που θα μπορούσαν σε έναν βαθμό να δικαιολογήσουν την μείωση της τουριστικής κίνησης στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Τα παραπάνω είναι εξωγενείς παράγοντες, που έχουν ξεκάθαρα τη σημασία τους, αλλά δεν μπορούν να επηρεαστούν από την ίδια την πόλη, η οποία διά των αρχόντων, αλλά και των επαγγελματιών του τουρισμού θα πρέπει να αναζητήσει τυχόν ζητήματα, που μπορεί να μην άφησαν ευχαριστημένους τους επισκέπτες των προηγούμενων ετών και τους έκαναν είτε να μην επιστρέψουν, είτε να μην προτείνουν τον προορισμό στο κοντινό τους περιβάλλον.
Μπορεί να… χαλάστηκαν από τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε κάποια καταλύματα ή καταστήματα εστίασης, μπορεί να ζορίστηκαν με την κυκλοφορία στην πόλη ή με την στάθμευση ή ίσως να βρήκαν πιο ελκυστικές συνθήκες σε άλλους προορισμούς. Δεν υπάρχει μία μαγική συνταγή που αν την εφαρμόσεις θα γίνεις σίγουρα ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός. Αυτό που είναι σίγουρο αν θες να είσαι κάθε χρόνο ανάμεσα στις επιλογές των επισκεπτών είναι να εντοπίζεις τις αδυναμίες της προηγούμενης σεζόν και να τις διορθώνεις, να… ακούγεσαι όλο τον χρόνο για να μην ξεχνιέσαι και να δημιουργείς εκδηλώσεις και δράσεις, που να σε κάνουν να διαφέρεις από κάθε άλλη πόλη.
Ας ελπίσουμε η εξωστρέφεια, που έχουν υιοθετήσει τα λίγα τελευταία χρόνια οι επαγγελματίες της εστίασης να δυναμώσει, σε αυτή να ενωθούν και άλλοι κλάδοι και έτσι να μπορέσει η Καλαμάτα να μην είναι απλώς ένα “πυροτέχνημα”, να αποκτήσει τουριστική ταυτότητα και να καθιερωθεί ως ένας πραγματικά ποιοτικός προορισμός και κέντρο με τρομερές επιλογές σε μικρή ακτίνα.

Υ.Γ.: Αξιοσημείωτη για ένα ακόμα καλοκαίρι η κίνηση ιδίως τις βραδινές ώρες καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στο Ιστορικό Κέντρο, που αν και καμία σχέση με το παραλιακό μέτωπο, εντούτοις συγκεντρώσει πλήθος ντόπιων και επισκεπτών. Στοιχείο, που η πόλη πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της στη διαμόρφωση της ταυτότητάς της.