Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013 15:50

Οργιάζει η εγκληματικότητα

Γράφτηκε από την

Οργιάζει η εγκληματικότητα

Η αύξηση των κλοπών και ληστειών και οι νέες μορφές οργανωμένης βίας και εγκλήματος σοκάρουν την κοινή γνώμη. Μοναχικοί ηλικιωμένοι γίνονται συχνά θύματα αυτής της βίας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Ξυλοκοπούνται για λίγα ευρώ ή ακόμα χάνουν και τη ζωή τους από αδίστακτους κακοποιούς, όπως ο 82χρονος στην Τρίπολη που τον έπνιξαν με το σεντόνι που κοιμόταν. 

 

Η εγκληματικότητα οργιάζει και παίρνει διαστάσεις που δικαιολογημένα πλέον τρομάζουν, αφού ο καθένας μπορεί να τραβήξει ένα όπλο και να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή. Η Αστυνομία από την πλευρά της, με την εκπαίδευση και τα μέσα που διαθέτει, προσπαθεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. Ο ρόλος της περιορίζεται όλο και περισσότερο, εξαιτίας των ελλείψεων σε τεχνολογικό εξοπλισμό και ηλεκτρονική βάση δεδομένων και στοιχείων. 

Οι περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις αναγκάζονται να στείλουν τα στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος στα κεντρικά της Αθήνας και να περιμένουν τις απαντήσεις για μήνες. Αστυνομικοί που παρουσιάζονται σαν μάρτυρες στα δικαστήρια, αναγκάζονται να στηρίξουν υποθέσεις σε ενδείξεις... και να πείσουν ότι οι πληροφορίες οδήγησαν στη σύλληψη του σωστού ανθρώπου. Την ίδια ώρα μάλιστα που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας σχεδιάζει την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, που αμφίβολο είναι αν μπορεί να φέρει τα ποθητά αποτελέσματα.

Για να επιστρέψουμε όμως στο θέμα της εγκληματικότητας, αυτό που πρέπει να προβληματίσει δεν είναι απλώς η θεαματική ποσοτική αύξηση της βαριάς εγκληματικότητας (σύμφωνα με ειδικούς έχει εξαπλασιαστεί την τελευταία εικοσαετία), αλλά κυρίως η αλλαγή της ποιότητας του εγκλήματος. Οπως και η αλλαγή ποιότητας του εγκληματία, που γίνεται πιο αδίστακτος και προκλητικός. 

Επόμενο, λοιπόν, είναι ο κόσμος να διακατέχεται από φόβο και ανασφάλεια απέναντι στο έγκλημα. Οπως, επόμενο είναι να περιμένει ο πολίτης αποτελεσματικότερη προστασία από την Αστυνομία. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα άλμα -τουλάχιστον μιας δεκαετίας- στις μεθόδους και τον τρόπο δράσης της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γιατί πήγες; Εξωστρέφεια και ανάπτυξη πάνε μαζί »