Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023 18:24

“Προβληματικοί μαθητές”, το στίγμα στην τάξη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
“Προβληματικοί μαθητές”, το στίγμα στην τάξη

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Η ανάρτηση μιας εκπαιδευτικού στα social media, που παρακολουθεί πρόγραμμα επιμόρφωσης στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), αναδεικνύει τον αναχρονιστικό και συχνά προσβλητικό και μειωτικό τρόπο, με τον οποίο το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα προσεγγίζει την ειδική αγωγή και συγκεκριμένες κατηγορίες μαθητών.

Με… επιμορφωτικούς όρους όπως “προβληματικοί μαθητές”, μαθητές-“πνεύμα αντιλογίας” και “αναρχικοί” ή και ασκήσεις στην πλατφόρμα για το πώς θα δρούσε ο διευθυντής ενός σχολείου στην περίπτωση που “Σταδιακά, το σχολείο έχει μεταμορφωθεί σε σταυροδρόμι πολιτισμών και καταυλισμό στιγματισμένων”, και ο επιμορφούμενος πρέπει να αναπτύξει τη θεωρία του για το “Πώς θα ανατρέπατε αυτήν την κατάσταση έχοντας έναν χρόνο διορία για να επαναφέρετε την κανονικότητα στο σχολείο και την προηγούμενη καλή φήμη του;”.

Να διευκρινίσουμε εδώ πως η εν λόγω επιμόρφωση του ΙΕΠ είναι για όσους εκπαιδευτικούς διορίστηκαν από το 2020 και μετά. Ειδικότερα, αφορούν την ορολογία που χρησιμοποιείται σε ασκήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ινστιτούτου, που αντλείται από βιβλιογραφία του 1985! Όσοι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη επιμόρφωση, με αυτή την αναχρονιστική ορολογία και τις έννοιες που κάθε άλλο παρά αποσοβούν το στίγμα στην τάξη, διορίστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στην ειδική και γενική αγωγή. Είναι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων -οι οποίοι μάλιστα στην ύλη της υποχρεωτικής εισαγωγικής επιμόρφωσης 2023 του υπουργείου Παιδείας, έμαθαν πως στα ειδικά σχολεία “οι δύστροποι μαθητές αποτελούν την πλειοψηφία”. Και οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με την ύλη της εισαγωγικής τους επιμόρφωσης, θα πρέπει να είναι σε θέση “να γνωρίσουν ποιοι είναι οι προβληματικοί μαθητές” στην τάξη.

Είναι επιεικώς θλιβερό και συνάμα ντροπιαστικό για όλη την κοινωνία να επιμορφώνονται εκπαιδευτικοί σήμερα με ορολογία που αντλείται από βιβλιογραφία του 1985. Όταν μάλιστα μία μερίδα εκπαιδευτικών δίνει αγώνα μέσα στα σχολεία, για να μην χαρακτηρίζονται οι μαθητές με όρους που διαιωνίζουν νοσηρές συμπεριφορές και συντηρούν το στίγμα στην τάξη.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023 19:07

NEWSLETTER