Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 18:33

Η παραβατικότητα των ανηλίκων

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Η κλοπή ενός ακριβού smartphone από μία 12χρονη στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου από κατάστημα με ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη στην Καλαμάτα, επαναφέρει στο προσκήνιο το σοβαρό θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων. Η 12χρονη διέπραξε την κλοπή ενώ συνοδευόταν από μία 30χρονη Ρομά, ενώ για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου κατηγορείται η 50χρονη κηδεμόνας που της έχουν διορίσει οι δικαστικές αρχές.

Και μπορεί στη Μεσσηνία να μην έχουμε συχνά στην επικαιρότητα περιστατικά με ανήλικους παραβάτες, όμως σε όλη τη χώρα οι αστυνομικές αρχές, οι κοινωνικοί λειτουργοί, αλλά και οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν όλο και συχνότερα υποθέσεις παιδιών που κλέβουν κινητά τηλέφωνα ή μικροποσά, επαιτούν, εκδίδονται ή... πλακώνουν στο ξύλο συνομηλίκους τους.

Αυτοί οι ανήλικοι παραβάτες είναι στην πλειονότητά τους από προβληματικές ή διαλυμένες οικογένειες ή ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες με υψηλή παραβατικότητα, όπως είναι οι Ρομά. Επίσης σε πολλές των περιπτώσεων τα παιδιά αυτά συλλαμβάνονται ξανά και ξανά και φτάνουν και στα κρατητήρια.

Πολλά δε από αυτά που έχουν παραβατική συμπεριφορά είναι γνωστά στο σχολείο ή στις γειτονιές τους, ενώ η φτώχεια είναι ο κυριότερος παράγοντας που τα οδηγεί στην παρανομία. Συχνά μάλιστα σχηματίζουν συμμορίες με τους συνομηλίκους τους αναπτύσσοντας μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους, μέσα και έξω από το σχολείο. Είναι οι “νταήδες” που κάνουν κουμάντο και τους τρέμουν τα άλλα παιδιά. Ωστόσο, τα παιδιά αυτά είναι θύματα είτε του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν είτε κάποιου που τους εκμεταλλεύεται, αναγκάζοντάς τα να κλέψουν ή να ζητιανέψουν.

Πάντως οι περιπτώσεις ανηλίκων που υποβάλλονται σε ποινικό σωφρονισμό είναι λίγες και στις περιπτώσεις αυτές πρόκειται για σοβαρές παραβάσεις του Ποινικού Δικαίου.

Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε, με αφορμή την κλοπή του “έξυπνου” τηλεφώνου, ότι υπάρχει προκατάληψη και από το κοινωνικό σύνολο. Κι όταν ακούει κανείς για ανήλικο Ρομά ή μετανάστη που έχει παραβατική συμπεριφορά, αμέσως βρίσκεται ο εύκολος στόχος που θα φορτωθεί όλα τα κακά.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 20:11