Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023 18:28

Η… αστεφάνωτη και άτεκνη υπουργός Οικογένειας

Γράφτηκε από την

Η… αστεφάνωτη και άτεκνη υπουργός Οικογένειας

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Μόνο ως χυδαιότητα μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει τα ακραία σεξιστικά σχόλια του αποτυχημένου πολιτικού Θάνου Τζήμερου για την επιλογή μιας… άγαμης και άτεκνης ως επικεφαλής στο υπουργείο Οικογένειας.

Η προφανέστατη πατριαρχική ιδεολογία (και χυδαιολογία ταυτόχρονα) του κ. Τζήμερου “διδάσκει” πώς θα πρέπει να διοικείται ο τόπος αλλά και πώς κρίνεται η ικανότητα ενός ή μιας επικεφαλής ενός υπουργείου με το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο: Με το να είναι παντρεμένοι με… παπά και με κουμπάρο και φυσικά πολύτεκνοι!

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία μετά τη δημόσια κατακραυγή αναγκάστηκε να ανασκευάσει, έγραψε στοχεύοντας την υπουργό Σοφία Ζαχαράκη: “Ευτυχώς που ιδρύθηκε υπουργείο Οικογένειας με επικεφαλής μια άγαμη άτεκνη, για να αρχίσουμε να γεννάμε”.

Δηλαδή, ο εν λόγω κύριος μας λέει ότι η επιλογή μιας γυναίκας να μην παντρευτεί ή να μην κάνει παιδιά είναι το κύριο κριτήριο για το αν θα είναι επιτυχημένη στη δουλειά και τα καθήκοντά της. Κι αν αυτό δεν είναι ακραίος σεξισμός και ευθεία επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών, τότε τι;

Η ίδια η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη πάντως απάντησε το αυτονόητο. Δηλαδή ότι οι προσωπικές της επιλογές, όπως οι προσωπικές επιλογές όλων των γυναικών (και ανδρών φυσικά) σε θέση ευθύνης, δεν αφορούν κανέναν. Άλλωστε, η κ. Ζαχαράκη, όπως και όλες μας στη δουλειά μας, κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας, την εργατικότητα και την εν γένει προσφορά μας στην κοινωνία κι όχι από τις επιλογές μας στην προσωπική μας ζωή. Και, όπως ανέφερε η υπουργός, “η αγάπη για τα παιδιά, η αγάπη για τον άνθρωπο δεν μπαίνει σε καλούπια και δεν κρίνεται από προσωπικές επιλογές”. 

Δυστυχώς, τα πατριαρχικά κατάλοιπα εξακολουθούν να θέτουν υπό αμφισβήτηση το αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν οι ίδιες πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα τεκνοποιήσουν. Ενώ αντιμετωπίζουν επικριτικά τις “αστεφάνωτες” γυναίκες ενοχοποιώντας τες για την επιλογή τους…

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023 19:50