Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010 21:17

Ο "Καλλικράτης" έφτασε αλλά...

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προ των πυλών βρίσκεται πλέον το 2011 και μαζί του κι ο "Καλλικράτης", που ουσιαστικά αποτέλεσε το βασικότερο θέμα συζήτησης στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Οι μέρες βεβαίως πέρασαν και πιο πολύ αναλωθήκαμε σε συζητήσεις επί συζητήσεων, παρά με το κυρίως οργανωτικό κομμάτι... χάνοντας το δάσος για το δένδρο.
Σε λιγότερο από μία εβδομάδα λοιπόν ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης καλείται να εξυπηρετήσει τον πολίτη με βάση τα νέα καλλικρατικά δεδομένα και αρμοδιότητες. Φυσικά κάτι τέτοιο, για να μην κοροϊδευόμαστε, δεν είναι εφικτό. Οπως επανειλημμένως έχουν δηλώσει οι νέοι δήμαρχοι, ελπίζουν στην ανοχή των δημοτών και φροντίζουν από νωρίς να ξεκαθαρίσουν ότι οι δυσκολίες προέρχονται άνωθεν κι ότι οι ίδιοι θα δώσουν από την πρώτη μέρα τον καλύτερό τους εαυτό.
Οση καλή διάθεση κι αν έχει κάποιος, όμως, πόση ανοχή μπορεί να δείξει βιώνοντας όλες αυτές τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις σε οικονομικό επίπεδο; Οι μέρες που έρχονται είναι εξόχως δύσκολες για την αυτοδιοίκηση - έναν τομέα που ήδη πάσχει και πλέον καλείται με τα λιγότερα δυνατά μέσα όχι απλώς να τα βγάλει πέρα, αλλά να θέσει τις βάσεις για την ευημερία των πολιτών του που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας χθες για τις πρώτες μέρες του "Καλλικράτη" δήλωσε με πάσα ειλικρίνεια ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν θα είναι πλήρως έτοιμος την 3η Ιανουαρίου, πρώτη εργάσιμη του δημοσίου τομέα στην καλλικρατική περίοδο. Φανταστείτε τον πολίτη που θα θελήσει τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου να εκδώσει μια οικοδομική άδεια. Ακόμα κι αν ανήκει σε δήμο εκτός Καλαμάτας, σε πρώτη φάση οι υπηρεσίες του μεγαλύτερου δήμου της Μεσσηνίας θα πρέπει να τον εξυπηρετήσουν. Χωρίς κινδυνολογία, η χαώδης κατάσταση είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο.
Αυτό που θα  πρέπει λοιπόν να έχουμε κατά νου σαν πολίτες θα πρέπει να είναι σίγουρα ένας σημαντικός βάθος ανοχής προς ό,τι πρόκειται να ζήσουμε στα πρώτα βήματα του "Καλλικράτη", λειτουργώντας πάντα με το σκεπτικό ότι οι εκτελεστικοί λειτουργοί του νέου εγχειρήματος είναι αυτοί που ευθύνονται στο μικρότερο βαθμό για ό,τι θα αντιμετωπίσουμε.
Τα ψέματα πάντως τελείωσαν και η επόμενη φορά που, εκτός απροόπτου, θα τα πούμε από αυτή εδώ τη στήλη θα είναι με τον "Καλλικράτη"... ζωντανό. Ας ελπίσουμε ζωντανή να παραμείνει κι η τοπική αυτοδιοίκηση, και μαζί με αυτήν κι οι τοπικές κοινωνίες.

 

Δημήτρης Πλεμμένος

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 21:52

NEWSLETTER