Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 18:55

Μια δημοκρατική κοινωνία χρειάζεται ισχυρούς θεσμούς

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μια δημοκρατική κοινωνία χρειάζεται ισχυρούς θεσμούς

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Όταν η αντίδραση στα social για την αυξημένη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας είναι “Τώρα μάλιστα!” ή “Τώρα σωθήκαμε!” ή “Προσέξτε μην σας σπάσει κάνα νύχι…”, πέρα από το κακόγουστο του πράγματος δείχνει και έναν ευτελισμό. Ευτελισμό σε βασικές αρχές και κανόνες στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, καθώς κάποιοι βρήκαν βήμα λαμπρό και από γραφικοί θαμώνες του… καφενείου έγιναν μέγα σκεπτόμενοι και κριτές μιας επικαιρότητας όπως την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι στο μυαλό τους. Αλλά -κυρίως- αυτό που ενοχλεί είναι η αμφισβήτηση μέχρι σημείου γελοιοποίησης των θεσμών.

Από τον πιτσιρικά (ή και μεγαλύτερο σε ηλικία) που θα περάσει με… σούζα μπροστά από τη Διεύθυνση Αστυνομίας στη Νέα Είσοδο ή δεν θα σταματήσει στο σήμα του τροχονόμου, μέχρι τον βανδαλισμό της δημόσιας περιουσίας και έναν ναύτη που πετά έναν νοητικά ανάπηρο στη θάλασσα αφήνοντάς τον να πνιγεί, είναι ακριβώς το αποτύπωμα μιας κοινωνίας που αμφισβητεί τον νόμο και δεν εμπιστεύεται τις κρατικές αρχές. Οι δημοκρατικές κοινωνίες χτίστηκαν και αναπτύχθηκαν διατηρώντας ισχυρούς τους θεσμούς που διέπουν τη λειτουργία ενός κράτους. Η ελληνική κοινωνία φωνάζει πως βρίσκεται σε αποδόμηση και οι πολίτες, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο, απαξιώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Κι όταν ο πολίτης απαξιώνει το κράτος, γίνεται “σερίφης” φτιάχνοντας δικούς του νόμους, ψηφίζει υπερορθόδοξα ή φασιστικά μορφώματα στέλνοντάς τα στη Βουλή ή συσπειρώνεται σε ομάδες ομοϊδεατών και στέλνει επιστολές γεμάτες με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, ασκώντας υποδείξεις στην τοπική εξουσία, τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία για τη διαμόρφωση μιας “δημοκρατίας” στα πρότυπα των συνταγματαρχών της χούντας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη εκκαθάρισης της κοινωνίας από “μιαρούς ανθρώπους”, τους οποίους βλέπουν σαν άχρηστα παράσιτα χωρίς κανένα δικαίωμα ύπαρξης.

Μια δημοκρατική κοινωνία χρειάζεται ισχυρούς θεσμούς, χρειάζεται να εφαρμόζονται οι νόμοι από τις αρμόδιες αρχές και χρειάζεται οι πολίτες να σέβονται το θεσμικό πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης και της καταπολέμησης των διακρίσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 20:02

NEWSLETTER