Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023 19:36

Υλοποίηση έργων με ξεκάθαρες απαλλοτριώσεις

Γράφτηκε από τον

Υλοποίηση έργων με ξεκάθαρες απαλλοτριώσεις

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Ένα ακόμα έργο της Μεσσηνίας, η παράκαμψη του Νεοχωρίου Αριστομένους, ξεκίνησε χωρίς απαλλοτριώσεις και όπως ήταν αναμενόμενο σταμάτησε. Ξεκίνησε πρόχειρα και αποσπασματικά, με υπογραφές ιδιοκτητών που δέχθηκαν να παραχωρήσουν μέρος της ιδιοκτησίας τους (αυτό που θα απαλλοτριωθεί) και να μπουν οι μπουλντόζες. Ο Δήμος Μεσσήνης επιχείρησε να ξεκινήσει την υλοποίηση με υπογραφές, για να παρουσιάσει έργο γνωρίζοντας ότι οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων είναι χρονοβόρες.

Όμως δεν υπέγραψαν όλοι οι ιδιοκτήτες και το έργο σταμάτησε. Και μάλιστα, εκείνοι που υπέγραψαν μάλλον το μετάνιωσαν, γιατί θα δουν τους γείτονές τους να μαζεύουν ελιές και να βγάζουν λάδι από τα λιόδεντρα που δεν κόπηκαν.

Η Μεσσηνία και η χώρα μας έχουν πληρώσει ακριβά την παθογένεια της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι δρόμοι Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, Τζάνε - Καλαμάκι και Μεσσήνη - Λάμπαινα, που δημοπρατήθηκαν και ξεκίνησαν χωρίς απαλλοτριώσεις. Το έργο στη Δυτική Μεσσηνία άργησε 8 με 10 χρόνια να ολοκληρωθεί και το σημαντικό τμήμα της 7ης επαρχιακής οδού προς και από την Αρχαία Μεσσήνη έχει ανάδοχο εδώ και 2 χρόνια, αλλά δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς απαλλοτριώσεις.

Για να γίνουμε κανονική χώρα και το κράτος να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να προστατεύει  το δημόσιο χρήμα, οφείλει να αλλάξει τη διαδικασία υλοποίησης των δημόσιων έργων. Πρώτα από όλα να δώσει έμφαση στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Να απλουστεύσει τη διαδικασία, να επιταχύνει την εκδίκαση στο δικαστήριο και τη λήψη απόφασης προσωρινής τιμής μονάδας μαζί με την αναγνώριση των δικαιούχων. Να θεσπιστεί χρονοδιάγραμμα για κάθε διαδικασία που θα τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια. Και με βάση την προσωρινή τιμή και αναγνωρισμένους δικαιούχους να ξεκινάει το έργο.

Κανένα έργο δεν θα δημοπρατείται και δεν θα ξεκινάει αν δεν τηρεί αυτές τις προϋποθέσεις. Και οι ιδιοκτήτες που θα πληρώνονται άμεσα, θα έχουν τη δυνατότητα με έφεση να διεκδικήσουν τα επιπλέον χρήματα που θέλουν. Το δημόσιο συμφέρον πάνω απ’ όλα με σεβασμό στην ιδιοκτησία.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023 20:08