Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 21:10

Το ζήτημα της στέγασης απαιτεί γενναίες αποφάσεις

Γράφτηκε από τον

Το ζήτημα της στέγασης απαιτεί γενναίες αποφάσεις

Του Γιάννη Σινάπη

Στις 6 Σεπτεμβρίου, το σημείωμά μου σε αυτή τη στήλη είχε τίτλο “Το σοβαρό ζήτημα της στέγασης απαιτεί γενναίες αποφάσεις”.

Αναφερόμουν στις στιγμές αγωνίας και αβεβαιότητας που ζουν συμπολίτες μας για τη στέγασή τους, που με προέτρεπαν κι επεσήμαιναν: “Γράψε κάτι, βοήθα και συ, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα ενοίκια στην Καλαμάτα”. Σημείωναν ότι οι ιδιοκτήτες τούς ζητούν μεγάλες και παράλογες αυξήσεις και τους εξαναγκάζουν να ψάξουν για καινούργιο σπίτι, αλλά τα πράγματα είναι τραγικά, το απόλυτο αδιέξοδο.

Το χθεσινό πρώτο θέμα της “Ε” με τίτλο “Ενοίκιο 714 ευρώ για σπίτι 100 τετραγωνικών” παρουσίασε έρευνα που επιβεβαίωσε τη δυσάρεστη αυτή κοινωνική πραγματικότητα, καταγράφοντας εκτίναξη ενοικίων στην Καλαμάτα.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates που δημοσιεύτηκε στην οικονομική ιστοσελίδα imerisia.gr: “Τα ενοίκια στην Καλαμάτα κυμαίνονται μεταξύ 6,27 και 8 ευρώ το τετραγωνικό. Στην εκτίναξη των ενοικίων έχουν συμβάλει η μεγάλη ζήτηση για κατοικία στο κέντρο της Καλαμάτας εξαιτίας της υψηλής τιμής της βενζίνης που κάνει ασύμφορη τη διαμονή στα προάστια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το έλλειμμα οικοπέδων επειδή καθυστερεί η εφαρμογή του σχεδίου πόλης και η διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω ψηφιακής πλατφόρμας τύπου Airbnb”.

Το πρόβλημα αφορά όλη τη χώρα, καθώς όπως παρατηρούσε ο “Οικονομικός Ταχυδρόμος”, “η ανεύρεση στέγης έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για ζευγάρια, οικογένειες με παιδιά αλλά και για φοιτητές. Οι αυξήσεις στα ενοίκια την τελευταία πενταετία είναι αλλεπάλληλες, την ώρα που τα περισσότερα εισοδήματα συρρικνώνονται”.

Θα επιμείνω και θα σημειώσω ξανά: Αλήθεια, την κατάσταση αυτή την έχει υπόψη της η κυβέρνηση, τη γνωρίζει ο πολιτικός κόσμος της πατρίδας μας; Γιατί μέχρι τώρα καταγράφεται πλήρης αδιαφορία και ας ήταν προεκλογική υπόσχεση η δημιουργία υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής.

Το ζήτημα της στέγασης είναι πολύ σοβαρό και απαιτεί ευαισθητοποίηση και γενναίες αποφάσεις. Όσο η Πολιτεία κλείνει τα μάτια τόσο πιο πιθανό είναι το πρόβλημα να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στην ελληνική κοινωνία.