Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023 18:51

110 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εν δυνάμει μετανάστες

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

“Σε μία κατάσταση πολέμου, όπου εμείς είμαστε πολύ κοντά, η Ευρώπη ίσως είναι η μόνη διέξοδος… Όποιος δεν ανησυχεί είναι αφελής”.

Αυτό απάντησε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, όταν ρωτήθηκε από Ζακυνθινό δημοσιογράφο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με αφορμή την παρουσία του στο νησί την περασμένη Τρίτη για τη διημερίδα που διεξήχθη χθες και προχθές στο πλαίσιο της επιχείρησης “Ποσειδών”.

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη σε πρόσφατη συνέντευξή της στην υπογράφουσα έθιξε και το πώς ένας νέος πόλεμος που έρχεται να προστεθεί στους παλιούς, μπορεί να επηρεάσει το μεταναστευτικό. Σε συνδυασμό μάλιστα με την κλιματική κρίση το μείγμα γίνεται πολύ εκρηκτικό. Έτσι, σύμφωνα με την υφυπουργό “έχει υπολογιστεί ότι περί τα 110 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εν δυνάμει μετανάστες, καθώς επιδιώκουν να φθάσουν στην Ευρώπη”.

Στο μεταξύ, το πού θα βρει κανείς εργάτες για τις ελιές στη Μεσσηνία και πώς θα
τους νομιμοποιήσει, φαντάζει έλασσον μπροστά σε μια εκτίναξη των τιμών του
πετρελαίου ως απόρροια αντίδρασης του Ιράν και του αραβικού κόσμου, που,
όπως έγινε με την πετρελαϊκή κρίση το 1973, θα προκαλέσει περαιτέρω ύφεση.

Και δεν είναι ότι υποτιμώ την ανάγκη για νόμιμη μετανάστευση εργατικού δυναμικού μέσω της βελτίωσης των νόμιμων οδών εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μείωνε σημαντικά τον αριθμό παράνομων διελεύσεων. Αλλά οι πολεμικές συγκρούσεις, οι εθνοκαθάρσεις, η ακραία φτώχεια και οι φυσικές καταστροφές θα παραμένουν πάντα οι βασικές αιτίες μετανάστευσης και η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη.

Επίσης, μην ξεχνάμε την Ουκρανία, την οποία ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζόζεφ Στίγκλιτς προσομοιάζει σε συνέντευξή του με ένα νέο Ιράκ, αλλά με περισσότερα θύματα. Επισημαίνοντας μάλιστα πως “όσο ο Νετανιάχου επιτίθεται και αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου, μπορώ να υποθέσω ότι ο Πούτιν τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, διότι θα έχει περισσότερα
έσοδα”.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023 20:07