Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 18:29

Σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα ή… Λατινική Αμερική;

Γράφτηκε από την

Σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα ή… Λατινική Αμερική;

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη κατάταξη από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (107η θέση) στον παγκόσμιο δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2023. Σύμφωνα δε με τον δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, “η Ελλάδα έχει επιδείξει ανησυχητική υποβάθμιση σε ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ένωσης”. Οι παραπάνω διαπιστώσεις προέρχονται από το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Διαπιστώσεις που οι δημοσιογράφοι κάνουμε καθημερινά, με τη μία ή την άλλη αφορμή. Δυστυχώς, έχουμε περάσει σε μια εποχή σκοταδισμού, όπου η ελεύθερη σκέψη διώκεται και άποψη στην κοινή γνώμη διαμορφώνει όποιος φωνάξει πιο δυνατά, όποιος έχει τα μέσα και τη δύναμη να σπιλώσει την προσωπικότητα όποιου δεν εξυπηρετεί η γνώμη του, διαδίδοντας πιστευτά ψεύδη. Όλα δείχνουν ότι “βασιλεύει” μια αλαζονεία της εξουσίας και μια άρνηση σεβασμού της λογικής των θεσμών.

Οι δημοσιογράφοι και σε τοπικό επίπεδο καθημερινά υβρίζονται, συκοφαντούνται, απειλούνται ή… αυτολογοκρίνονται, για να μην λογοκριθούν από όσους ταυτίζουν την κομματοκρατία, την αναξιοκρατία και την πολιτική διαφθορά με την κοινοβουλευτική δημοκρατία. “Μαζεύονται”, με μέσο εκφοβισμού τις μηνύσεις, τα εξώδικα και τις αγωγές προς δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης -μία προσφιλής μέθοδος για τη φίμωση της δημοσιογραφίας και της ελεύθερης άποψης.

Αλλά, δυστυχώς, στην ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπονται μέσα για την προστασία των δημοσιογράφων από καταχρηστικές νομικές επιθέσεις εναντίον μας.

Σε μια ευρωπαϊκή χώρα οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται με ασφάλεια. Μια δημοκρατική κοινωνία χρειάζεται ισχυρούς θεσμούς, χρειάζεται να εφαρμόζονται οι νόμοι από τις αρμόδιες αρχές και χρειάζεται οι πολιτικοί (τοπικά και κεντρικά) να σέβονται το θεσμικό πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης και της καταπολέμησης των διακρίσεων. Στη σύγχρονη όμως “ευρωπαϊκή” Ελλάδα επιβιώνουν ακόμη οι “νοσταλγοί” μιας διχασμένης και αποδυναμωμένης Ευρώπης χωρίς κοινές αξίες, συμφέροντα και πεποιθήσεις. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 19:29