Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2024 19:40

Να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά

Γράφτηκε από τον

Να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά

Του Γιάννη Σινάπη

Είναι ζήτημα προτεραιοτήτων η επιλογή των έργων και σε αυτό έχουν αποτύχει όλες οι μορφές εξουσίας, από την κεντρική, την κυβέρνηση έως την αυτοδιοίκηση, τους δήμους.

Την αφορμή για τις σκέψεις αυτές δίνει το σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο της οδού Ευριπίδου στην Καλαμάτα, που δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα χρηματοδότηση και παραμένει σε εκκρεμότητα, αλλά και η παραδοχή - ενημέρωση από τον δήμαρχο πως το έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Δηλαδή, είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθεί και αν το καταφέρει, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πώς θα προχωρήσει και μετά από πόσα χρόνια θα ολοκληρωθεί.

Και όλα αυτά γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα δεν αποτελούν προτεραιότητα για την κεντρική και για την τοπική εξουσία. Παρότι αυτά τα έργα προστατεύουν ιδιωτικές περιουσίες, δημόσιες υποδομές και πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή.

Η κεντρική εξουσία μπορεί και δημιουργεί χρηματοδοτικά προγράμματα κυρίως για αναπλάσεις, για έργα οδοποιίας, ανακαίνισης κτηρίων, ύδρευσης και αποχέτευσης (ευτυχώς που εντάσσει και αυτά), αλλά αδιαφορεί για αντιπλημμυρικά κι έργα σχολικής στέγης.

Και αυτά είναι έργα που έχει μεγάλη ανάγκη η Καλαμάτα. Το αντιπλημμυρικό έργο της Ευριπίδου θα συγκεντρώνει όλα τα νερά της βροχής από ψηλά, από την αρχή της Φαρών και την Παλαιολόγου μέχρι και χαμηλά στην Ακρίτα, στην παραλία και θα εξαλείψει τις εικόνες πλημμύρας με την πρώτη δυνατή βροχή σε σημεία της πόλης με κίνηση.

Χθες το μεσημέρι, που η δυνατή βροχή δεν διήρκεσε πολύ, για να περάσει ένας πεζός τη Φαρών, στο ύψος της Κρήτης, έπρεπε κυριολεκτικά “να κολυμπήσει”.

Στον παλιό εθνικό δρόμο από τη Θουρία έως τον Αντικάλαμο, το 2017 ξεκίνησαν δύο εργολαβίες αντιπλημμυρικής παρέμβασης. Δεν ολοκληρώθηκε καμία, κανένα έργο δεν λειτουργεί και τα πλημμυρικά φαινόμενα στην είσοδο των Επειγόντων του νοσοκομείου και σε άλλα σημεία παραμένουν.

Η αυτοδιοίκηση οφείλει, επιτέλους, να αντιδράσει και να απαιτήσει από την κυβέρνηση να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα.