Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2024 20:49

Η αυτοδιοίκηση μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας

Γράφτηκε από τον

Η αυτοδιοίκηση μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας

Του Γιάννη Σινάπη

Δεν είναι μόνο το ΕΣΠΑ, που έχει βαρέσει στάση πληρωμών και σημαντικά ή κρίσιμα και προβληματικά έργα έχουν σταματήσει, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Το πιο χαρακτηριστικό απ’ αυτά τα έργα είναι η ανάπλαση - αναδιάταξη της πλατείας 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα. Είναι και τα έργα του Πράσινου Ταμείου, που ο δήμος πληρώνει τους εργολάβους από δημοτικούς πόρους για να μην σταματήσουν οι εργασίες, όπως αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα στη Δημοτική Επιτροπή.

Όλα αυτά, οι αποκαλύψεις για τις οφειλές σε έργα που βγαίνουν με το ζόρι, τα προβλήματα στις εκταμιεύσεις που κρύβονται, οι απουσίες των χρηματοδοτήσεων που δεν προκαλούν την παραμικρή αντίδραση και αποσιωπώνται, επιβεβαιώνουν ότι οι δήμοι αποτελούν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και έχουν χάσει την αυτονομία της λειτουργίας τους, τον διεκδικητικό ρόλο και την πίεσή τους προς την κεντρική εξουσία.

Οι δημοτικές αρχές λειτουργούν κομματικά, κυβερνητικά σαν να είναι συνεργάτες των υπουργών και δεν αντιδρούν όταν σταματούν οι χρηματοδοτήσεις και τα έργα, για να μην δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις και προκαλέσουν πολιτικό κόστος και αρνητική επίδραση στην κυβέρνηση. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την καταβολή επιδοτήσεων στις ΔΕΥΑ της χώρας, για να αντιμετωπιστεί το υπέρογκο κόστος ενέργειας, που έφεραν αρκετές δημοτικές επιχειρήσεις στα όρια της κατάρρευσης και της χρεοκοπίας. Οι δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν, η ΚΕΔΕ δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση αντίδρασης και ο πρόεδρός της μεταπήδησε από την αυτοδιοίκηση στην κυβέρνηση.

Η αυτοδιοίκηση που απεμπολεί τα δικαιώματά της, που δεν διεκδικεί αυτά που δικαιούται, που δεν αντιδρά στις χρηματοδοτήσεις που αγνοούνται και στα έργα που σταματούν, παραβαίνει το καθήκον της. Η αυτοδιοίκηση που δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του τόπου της και των πολιτών της, προσφέρει κακές υπηρεσίες στη δημοκρατία και απαξιώνει την πολιτική και τη λειτουργία της. Γιατί κάνει τους πολίτες να πιστέψουν ότι όλοι είναι ίδιοι και ότι ενδιαφέρονται πάνω απ’ όλα για το προσωπικό και το κομματικό συμφέρον.