Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014 19:03

Να γνωρίσουμε πρώτα εμείς τα αξιοθέατα που... πουλάμε

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Πόσες φορές έχουμε ακούσει στη ζωή μας κάποιον να λέει “έχω να πάω στην Ακρόπολη από το σχολείο;”. Φράση, η οποία μέσα σε λίγες λέξεις δείχνει ουσιαστικά τη νοοτροπία που έχουμε ως λαός να δηλώνουμε συνεχώς υπερήφανοι για όλα όσα έχουν πετύχει οι πρόγονοί μας, αλλά παράλληλα να μην έχουμε επισκεφθεί εδώ και χρόνια πολλούς από τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. 

 

Αφορμή για αυτό το άρθρο στέκεται το γεγονός ότι συχνά ακούγεται από Μεσσήνιους πως δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Εναν χώρο, για τον οποίο συζητάμε και ακούμε πολλά σχεδόν σε καθημερινή βάση, αλλά δεν έχουμε φροντίσει ακόμα να τον επισκεφθούμε. Μαζί με αυτόν φυσικά και τα υπόλοιπα αρχαιολογικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής (Αρχαία Θουρία, ανάκτορα Νέστορα κ.ά.). 

Πώς είναι δυνατόν να δηλώνουμε υπερήφανοι που έχουμε στην περιοχή μας ένα τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, τον οποίο όμως δεν έχουμε επισκεφθεί; Η ανάγκη ένταξης της επίσκεψης στην Αρχαία Μεσσήνη στο σχολικό πρόγραμμα των μονάδων της Μεσσηνίας είναι κάτι παραπάνω από άμεση. Μόνο έτσι θα μπορέσουν τα παιδιά -και μέσα από αυτά πιθανόν και οι γονείς τους- να μάθουν την ιστορία που κρύβεται πίσω από την Αρχαία Μεσσήνη και να γνωρίζουν τι είναι αυτό που την καθιστά ιδιαιτέρως σημαντική και για ποιο λόγο θα πρέπει να συνεχίσουμε ως Μεσσήνιοι να την έχουμε ως μία από τις “σημαίες” μας. 

Αποτελεί φυσικά αντίστοιχο παράδειγμα με αυτό της Ακρόπολης που αναφέρθηκε παραπάνω, την οποία επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες ξένοι και πολλοί λιγότεροι Ελληνες αν και αποτελεί ουσιαστικά... εθνόσημο.

 

Ας αφιερώσουμε όλοι μας λίγο από το χρόνο μας ώστε να γνωρίσουμε πρώτα τα μνημεία και τις ομορφιές του τόπου μας, πριν επιχειρήσουμε να τα... πουλήσουμε ως αξιοθέατα στους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται κάθε χρόνο στη Μεσσηνία.