Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015 15:47

Πρόστιμα για αφισορρύπανση, αλλά όχι μόνο προεκλογικά

Γράφτηκε από τον

Πρόστιμα για αφισορρύπανση, αλλά όχι μόνο προεκλογικά

Πρόστιμα για αφισορρύπανση προτίθεται να βεβαιώσει σε πολιτικά κόμματα και υποψήφιους ο Δήμος Καλαμάτας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Κίνηση σαφώς σωστή, η οποία όμως παράλληλα δημιουργεί και ορισμένες απορίες. Μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ενοχλούν οι αφίσες; Προφανώς όχι, απλώς η βεβαίωση προστίμων σε κόμματα και πολιτικούς “πουλάει” περισσότερο επικοινωνιακά σε σχέση με αντίστοιχες απαγορεύσεις σε ιδιώτες.

 

Θα επαναλάβουμε ότι αναμφισβήτητα πρόκειται για μία κίνηση στη σωστή κατεύθυνση, που μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στην αισθητική της πόλης. Κάτι που όμως θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσει να γίνεται οργανωμένα και τις υπόλοιπες περιόδους. Οπως έχουμε και παλαιότερα αναφέρει, θα πρέπει στο πλαίσιο αυτό ο δήμος να ορίσει συγκεκριμένους χώρους, όπου πολίτες και φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να αναρτούν τις αφίσες τους οργανωμένα. Ανάλογες πρακτικές ισχύουν και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού με επιτυχία. Φυσικά τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο την Καλαμάτα, αλλά κάθε πόλη που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της. 

Με αφορμή όμως την κίνηση του Δήμου Καλαμάτας εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ως ένδειξη για την επιτυχία αυτού του μέτρου θα ήταν σκόπιμο μετά τις εκλογές να υπάρξει κάποια ενημέρωση για το πόσα ήταν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αυτό το διάστημα.

 

Μόνο έτσι μπορούν να μπουν οι βάσεις για την εφαρμογή γενικότερης απαγόρευσης αφισοκόλλησης στους δημόσιους χώρους. Από εκεί και πέρα όλα είναι θέμα βούλησης και αποφασιστικότητας, τα οποία θα πρέπει οι δημοτικές αρχές να αποδείξουν ότι έχουν.