Κυριακή, 09 Μαϊος 2021 22:43

Πάρτε τους τις πατέντες και τα σώβρακα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πάρτε τους τις πατέντες και τα σώβρακα

Φωτιές άναψε, στο ελληνικό πολιτικό και δημοσιογραφικό τοπίο, η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέρ της απελευθέρωσης των “πατεντών”, των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Πρόταση που συνιστά βασική πολιτική του ΠΟΥ. Και την οποία φαίνεται να αποδέχεται η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το ηχηρό “νάιν” το οποίο έσπευσε να εκφράσει η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, ευλόγως, ενδιαφέρεται για τις εισπράξεις της BioNTech που είναι εταίρος της Pfizer. Με το εμβόλιο των δυο αυτών εταιρειών να έχει αποδώσει ήδη εισπράξεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ζητούμενο, στην περίπτωσή μας, είναι το ποιος δικαιούται τα εύσημα ότι έχει την… πατέντα ότι τάχθηκε πρώτος υπέρ της απελευθέρωσης των πατεντών. Για να εισπράξει το βραβείο του από τους ψηφοφόρους. Με τον Αλέξη Τσίπρα να κορδακίζεται ότι είναι δική του ιδέα, στην οποία τώρα “σύρεται” ακόμη και ο Μπάιντεν.
Η μαύρη αλήθεια είναι ότι το πρώτο ελληνικό στόμα από το οποίο εκπορεύθηκε αυτή η άποψη, στις αρχές του 2020, πριν ακόμη να έχουν εφευρεθεί τα εμβόλια, ήταν το στόμα του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου. Ο οποίος βεβαίως δεν πρότεινε καμιά… επαναστατικώ δικαίω δήμευση των πνευματικών δικαιωμάτων των, ελπιζομένων τότε, πιθανών εφευρετών. Μέτρο που θα ήταν ανελεύθερο και αντιεπιστημονικό. Χωρίς να εξασφαλίζει ότι η παραγωγή των “απαλλοτριωμένων” πατεντών θα ήταν πράγματι εφικτή από όλους, αφού δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία και τις υποδομές.
Εκείνο που πρότεινε ο κ. Μόσιαλος ήταν να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις “πατέντες”, ώστε να καταστεί εφικτή η ταχύτερη και μαζικότερη παραγωγή εμβολίων από περισσότερες ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες. Και επ’ αυτής της πρότασης ζητήθηκε, τον Απρίλιο του 2020, από την γερμανική εφημερίδα Frankfurter ΑΖ, να πάρει θέση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όστις έσπευσε να συνταχθεί με την πρόταση Μόσιαλου. Κάτι που επανέλαβε και τον Ιούνιο του 2020. Όσο για τον κ. Τσίπρα, η σχετική του δήλωση έγινε τον Ιανουάριο του 2021.
Νταηλίκια του τύπου “πάρτε τους και τα σώβρακα”, στον χώρο της επιστήμης δεν χωράνε. Εκείνο που είναι αναγκαίο και εφικτό είναι να πληρώσουν οι πλούσιες χώρες τις “πατέντες”, ώστε να εξασφαλισθούν φθηνά εμβόλια για τις φτωχότερες. Διότι, αν οι φτωχές χώρες, λόγω δυσκολίας αγοράς εμβολίων, καταστούν εκκολαπτήρια μεταλλάξεων του ιού, τότε το κόστος, σε ζωές ανθρώπων, θα είναι τεράστιο, εφιαλτικό.

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER