Τρίτη, 26 Μαϊος 2020 19:40

Νέο πλαίσιο για να μην ξανακλείσουν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Νέο πλαίσιο για να μην ξανακλείσουν

 

Με το άνοιγμα από χθες των καταστημάτων εστίασης και την ταυτόχρονη ανακοίνωση ότι από την άλλη εβδομάδα ανοίγουν δημοτικά σχολεία και παιδικοί σταθμοί, τελειώνει ουσιαστικά η καραντίνα που είχε επιβληθεί λόγω κορονοϊού.

Το πρόβλημα βεβαίως παραμένει, όπως έδειξε και το πρόσφατο περιστατικό σε χωριό της Μεσσηνίας και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους, έτσι ώστε να μην έχουμε κρούσματα που θα δημιουργήσουν επικίνδυνες συνθήκες για το σύνολο του πληθυσμού. Θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο να καταλάβουν όλοι και ειδικότερα όσοι έχουν προβλήματα υγείας, ότι ο κορονοϊός δεν έχει τελειώσει και θα πρέπει το επόμενο διάστημα να προσέχουν.
Το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών γίνεται για να εκπαιδευτούν τα παιδιά στη λήψη μέτρων για το πώς θα προφυλάξουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Με το άνοιγμα των σχολείων προστατεύονται ταυτόχρονα οι συνταξιούχοι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ασχολούνται με τη φύλαξη των παιδιών. Η οικονομία έχει ανάγκη τους εργαζόμενους γονείς και η προστασία των ηλικιωμένων επιβάλλει την απομάκρυνσή τους από τα εγγόνια -αυτή είναι η νέα συνθήκη στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν όλοι μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Τα πράγματα μπορεί να είναι τώρα καλά, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει από Οκτώβριο και μια νέα καραντίνα θα ήταν καταστροφική.
Τα σχολεία από Σεπτέμβριο θα πρέπει να ανοίξουν σε νέο πλαίσιο σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών που θα βρίσκονται ανά τάξη, με το πώς θα γίνονται τα διαλείμματα και πώς θα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν. Θα πρέπει βεβαίως να υπάρξει και μέριμνα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όσους μαθητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, είτε γιατί είναι οι ίδιοι είτε τα στενά τους πρόσωπα ευπαθείς ομάδες. Θα χρειαστεί δηλαδή ένας νέος σχεδιασμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε κανένα παιδί να μην αποκλειστεί από την εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να κινηθεί άμεσα και αποφασιστικά, να λάβει αποφάσεις και να επιδιώξει συμμαχίες. Η εμπειρία του τελευταίου διαστήματος θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να περιοριστούν οι συνωμοσιολογικές φωνές και το κυνήγι μαγισσών. Κάποιοι δεν θέλουν και κάποιοι άλλοι δεν μπορούν, αφορμές βρίσκουν και θα βρίσκουν, είναι καιρός να απομονωθούν.


panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Μαϊος 2020 18:26

NEWSLETTER