Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 18:40

Μυθοπλασίες με ήρωες μιας χρήσης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την εβδομάδα που πέρασε κυριάρχησε στην τοπική ειδησεογραφία η σύλληψη των 11.

Οι συζητήσεις που πυροδοτήθηκαν στην τοπική κοινωνία για το ποιος, τι και πώς, αποτέλεσαν το αγαπημένο θέμα όλων. Δικαιολογημένα βεβαίως, γιατί μιλάμε για γνωστά πρόσωπα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη νυχτερινή διασκέδαση της πόλης. Η σύνδεση μάλιστα με το άλλο μεγάλο θέμα της τοπικής ιστορίας, που αφορούσε στην κλοπή στην Τράπεζα της Ελλάδος, ήταν λογικό να εξάψει τη φαντασία και να δημιουργήσει νέες ιστορίες. Μέσα από διηγήσεις, αποκλειστικές πληροφορίες και εκτιμήσεις είναι γνωστό ότι δημιουργούνται μύθοι και παραμύθια.
Πέρα όμως από τις μυθοπλασίες και τις κουτσομπολίστικες προσεγγίσεις, το πρώτο που προκύπτει είναι ότι ο χώρος της διασκέδασης ήταν και παραμένει μία δύσκολη ιστορία. Η επαγγελματική δραστηριοποίηση στον συγκεκριμένο τομέα δεν καθορίζεται από αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια. Ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί στον συγκεκριμένο χώρο με οικονομικούς όρους. Οι στρεβλώσεις που αναπτύσσονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο ευνοούν παραβατικές συμπεριφορές κάθε μορφής και είδους, έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και στα φορολογικά έσοδα του κράτους.
Προκύπτει αβίαστα έτσι το συμπέρασμα ότι αν μία χώρα ή μία περιοχή θέλει να παίξει ρόλο στον τουρισμό θα πρέπει να εξυγιανθούν οι επιχειρήσεις που προσφέρουν διασκέδαση. Οι επιχειρήσεις επισιτισμού δεν μπορούν να λειτουργούν με όρους εκτός οικονομίας. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος και να στηρίζονται σε παραβατικές συμπεριφορές. Ο φορολογικός έλεγχος ήταν αυτός που οδήγησε στη φυλακή τη μαφία στις ΗΠΑ. Η εξυγίανση στο χώρο της διασκέδασης ξεκινάει και τελειώνει στους αυστηρούς φορολογικούς ελέγχους. Απαιτείται δηλαδή συγκροτημένη πολιτική για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής στους συγκεκριμένους χώρους. Οι φορολογικοί έλεγχοι είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει όλα τα υπόλοιπα. Οταν ο συγκεκριμένος τομέας λειτουργήσει με όρους οικονομικής διαφάνειας θα υπάρξει και αντιμετώπιση μιας σειράς άλλων στρεβλώσεων. Οσο τα πάντα λειτουργούν στο περίπου, θα βιώνουμε συγκρούσεις στη νύχτα που θα προκαλούν μυθοπλασίες και «ήρωες» μιας χρήσης.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 17:35