Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 15:15

Να μην πεταχτούν εκατομμύρια στην κοίτη του Νέδοντα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Να μην πεταχτούν εκατομμύρια στην κοίτη του Νέδοντα

Την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων με αρχικό προϋπολογισμό 79 εκατομμυρίων ευρώ για την προστασία της Καλαμάτας ανέθεσε απευθείας στον «Μορέα» ο υπουργός Υποδομών.

Πρόκειται για τη λογική εξέλιξη μιας διαδικασίας που είχε δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια. Να θυμίσουμε ότι η μελέτη των αντιπλημμυρικών είχε ανατεθεί απευθείας στον «Μορέα» από τον προηγούμενο υπουργό Υποδομών.
Εχουμε αναφερθεί και άλλη φορά στο παρελθόν τόσο στο κόστος των έργων όσο και στις παρεμβάσεις που προβλέπονται, οι οποίες είναι εξαιρετικά μεγάλες και επηρεάζουν σημαντικές δομές στην πόλη της Καλαμάτας. Είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι η δημοτική αρχή Καλαμάτας οφείλει να ενημερωθεί, να μελετήσει και να προτείνει ενδεχομένως εναλλακτικές πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δυστυχώς τα πράγματα έτρεξαν με απίστευτη ταχύτητα και οι τοπικοί παράγοντες βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων, με άλλους να αποφασίζουν για σημαντικά ζητήματα της πόλης και της περιοχής. Θα κληθούν έτσι το αμέσως προσεχές διάστημα να εγκρίνουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων «με το μαχαίρι στο λαιμό», χωρίς να μπορούν να αρνηθούν και χωρίς βέβαια να υπάρχει προετοιμασία για συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις.
Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο ένα έργο που γίνεται η μελέτη και ανατίθεται κατασκευή στον ίδιο ανάδοχο να ελέγχεται από έναν τρίτο μελετητή με εμπειρία στα συγκεκριμένα έργα, προκειμένου να εξετάζεται το κόστος αλλά και η χρησιμότητα ή μη των παρεμβάσεων. Ο Δήμος Καλαμάτας οφείλει να ζητήσει το σύνολο της μελέτης και να αναθέσει σε τεχνικό σύμβουλο την αξιολόγησή της, προκειμένου να τοποθετηθεί εμπεριστατωμένα και υπεύθυνα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και την ύστατη ώρα χρειάζεται προσοχή και έλεγχος σε όλα αυτά που θα κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια για να μην βρεθεί η πόλη προ εκπλήξεων. Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν ακριβό λογαριασμό, τουλάχιστον τα λεφτά αυτά να πιάσουν τόπο και να μην χρειαστούν και άλλα στο μέλλον για να διορθωθούν αστοχίες. Το θετικό είναι ότι με την ανάθεση αυτή η Καλαμάτα μπορεί στα αμέσως προσεχή χρόνια να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά. Η ευκαιρία δεν πρέπει να σπαταληθεί και αυτό δεν θα συμβεί μόνο αν υπάρξει σωστή μελέτη και στοχευμένες παρεμβάσεις. Διαφορετικά πολύ φοβόμαστε ότι θα πεταχτούν εκατομμύρια στην κοίτη του Νέδοντα.
panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 15:20

NEWSLETTER