Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 19:03

Καλύτερα υπερβολικά μέτρα παρά θύματα     

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Καλύτερα υπερβολικά μέτρα παρά θύματα     

Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» που πλήττει από την Πέμπτη το βράδυ τα νησιά του Ιονίου και τη Νοτιοδυτική Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλη.

Οι πολίτες από την πλευρά τους έδειξαν να παίρνουν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις και να περιορίζουν μετακινήσεις και δραστηριότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη το βράδυ μετά τις 11 στους δρόμους της Καλαμάτας κυκλοφορούσαν ελάχιστοι και αυτοί εξαφανίστηκαν αμέσως μετά την πρώτη καταιγίδα. Θεωρούμε ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων που όλο και συχνότερα πλέον θα χτυπούν την περιοχή μας.
Η κλιματική αλλαγή έχει συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας κατάστασης την οποία θα πρέπει να παίρνουμε όλοι πολύ σοβαρά. Το να θρηνούμε θύματα από την κακοκαιρία σε μία περίοδο που η πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων είναι εφικτή με ακρίβεια ώρας είναι απαράδεκτο, πολύ περισσότερο όταν η άμεση πληροφόρηση των πολιτών μέσα από το 112 και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι δυνατή κάθε στιγμή και ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Οι εποχές έχουν αλλάξει και απαιτείται αντίστοιχη προσαρμογή όλων μας στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Καλύτερα κάποιες φορές να θεωρείται υπερβολική η κινητοποίηση παρά να κυριαρχεί η υποτίμηση των γεγονότων που οδηγεί σε τραγωδίες.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διαλύονται και τα πάντα με ένα πρωτοβρόχι ή να βρίσκουν ορισμένοι ευκαιρία να παραστήσουν τους «καλούς» κλείνοντας τα σχολεία, όπως συνέβη στην Αρκαδία και την Αργολίδα όπου χθες το πρωί απλώς ψιχάλιζε! Χρειάζεται σοβαρότητα, συντονισμός και προσέγγιση με υπευθυνότητα, για να υπάρχει αποτελεσματική προστασία των πολιτών.
Η περιοχή μας έχει τα τελευταία χρόνια πληρώσει ακριβό τίμημα από αντίστοιχες κακοκαιρίες οι οποίες προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα. Τα προβλήματα στις υποδομές της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής είναι πλέον εντοπισμένα και μπορεί να υπάρξει γειτονιά – γειτονιά και σπίτι – σπίτι η παρέμβαση προκειμένου να διασφαλιστούν ανθρώπινες ζωές αλλά και να προστατευτούν περιουσίες. Οι ανάγκες για αντιπλημμυρικά έργα είναι πολύ συγκεκριμένες και ως ένα βαθμό υπάρχει μία κινητικότητα για την κατασκευή κρίσιμων έργων υποδομής έτσι ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι. Η ταχύτητα με την οποία σχεδιάζονται και προχωρούν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι βεβαίως αργή, αλλά μέσα στα πλαίσια που κινείται συνολικότερα ο σχεδιασμός των έργων υποδομής από τον μηχανισμό του κράτους. Υπάρχει βεβαίως και μια υπερβολική, για να μην πούμε φαραωνική, προσέγγιση στην προώθηση έργων εκατομμυρίων τα οποία δύσκολα θα προχωρήσουν στο σύνολό τους. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η ολοκλήρωση του σχεδιασμού –μέσω και της απαιτούμενης γείωσης των υπερβολών– προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή κρίσιμων για την προστασία της περιοχής αντιπλημμυρικών έργων. Χωρίς υπερβολές και με στοχευμένες παρεμβάσεις μπορούν μέσα στα επόμενα χρόνια να κατασκευαστούν χρήσιμα αντιπλημμυρικά έργα.
Χρειάζεται όμως να γίνει αντιληπτό απ’ όλους ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν αρκούν, ακόμα και αν κατασκευάζονταν... χθες, γιατί τα καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο ακραία. Οι νέες καιρικές συνθήκες απαιτούν την ύπαρξη ενός μηχανισμού κινητοποίησης πολιτών και συντονισμού των υπηρεσιών σε περιοχές που υπάρχουν κίνδυνοι, έτσι ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο δυνατό οι όποιες συνέπειες από τις κακοκαιρίες και τα ακραία φαινόμενα. Τα επόμενα χρόνια και μέχρι να κατασκευαστούν τα αντιπλημμυρικά έργα, ειδικά στην περιοχή μας απαιτείται η ύπαρξη ενός μόνιμου μηχανισμού κινητοποίησης. Η Πολιτική Προστασία χρειάζεται να γίνει βασική προτεραιότητα, να εξοπλιστεί κατάλληλα έτσι ώστε να μπορεί να καθοδηγεί έγκαιρα και σωστά. Η κλιματική αλλαγή θα δημιουργεί από δω και στο εξής ακραία καιρικά φαινόμενα και δύσκολες καταστάσεις, η άμεση κινητοποίηση είναι αυτό που θα σώζει ζωές και περιουσίες. Αν βάλουμε στο μυαλό μας ότι το πολυτιμότερο είναι η ανθρώπινη ζωή αντιλαμβανόμαστε όλοι τι πρέπει να κάνουμε και πώς θα πρέπει να κινηθούμε τα επόμενα χρόνια. Καλύτερα δηλαδή υπερβολική κινητοποίηση και ακραία μέτρα με περιορισμούς κυκλοφορίας και μετακινήσεων,    παρά μακάβριοι απολογισμοί και αναζήτηση ευθυνών στη συνέχεια.   

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 09:01

NEWSLETTER