Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 18:10

Αγονες αντιπαραθέσεις για ανούσια ψηφίσματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα όσα συνέβησαν προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, όπως και αυτά που συμβαίνουν σε κάθε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, είναι αποτέλεσμα και της πολυδιάσπασης που έχει επιφέρει ο εκλογικός νόμος.

Η ανυπαρξία ξεκάθαρης πλειοψηφίας αλλά και οι πολύμορφες μειοψηφίες οδηγούν σε συνεδριάσεις-παρωδία. Η υποβάθμιση της διαδικασίας διαλόγου, το παιχνίδι εντυπώσεων με έκδοση ψηφισμάτων για κάθε ζήτημα, μικρό ή μεγάλο, το μόνο που παράγουν είναι πολιτικό εξυπνακισμό.
Οσα ψηφίσματα και να ληφθούν από ευκαιριακές πλειοψηφίες κανένα πρακτικό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να έχουν. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, που για την υπόθεση Κουκούτση κατάφερε να εκδώσει δύο ψηφίσματα, ένα σε πλήρη σύνθεση και ένα τις πρώτες πρωινές ώρες με συγκυριακή πλειοψηφία! Ποιο από τα δύο είναι τελικά το ψήφισμα που ισχύει; Και τα δύο; Ο Κουκούτσης θα παραιτηθεί επειδή πήρε δύο ψηφίσματα το Δημοτικό Συμβούλιο ή επειδή δεν μπορεί να σταθεί πολιτικά μετά την καταδίκη του; Ο δήμαρχος Καλαμάτας μετρίασε τις πολιτικές του ευθύνες για τη συνεργασία με τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής γιατί δεν γράφεται στο ψήφισμα ή μήπως γιατί κατήγγειλε τη δράση των φασιστών μετά την απόφαση του δικαστηρίου; Αλήθεια, χρειαζόταν δικαστική απόφαση για να καταλάβει κάποιος συγκεκριμένες πολιτικές συμπεριφορές; Η ευθύνη της δημοτικής αρχής και του δημάρχου προσωπικά για τη συγκεκριμένη συνεργασία είναι ξεκάθαρη και δεν προστίθεται ούτε αφαιρείται από ένα ψήφισμα. Ολοι έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί.
Εχουμε κι άλλη φορά επισημάνει ότι τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια έχουν μετατραπεί από αποφασιστικά όργανα σε λέσχες γενικών πολιτικών συζητήσεων. Η έκδοση ψηφισμάτων και οι ανούσιες κόντρες δεν αποτελούν στοιχείο προώθησης των τοπικών υποθέσεων. Απαξιώνουν τον διάλογο, δυσκολεύουν τις συνεργασίες για κορυφαίες επιλογές και οδηγούν τελικά στον ευτελισμό του θεσμού της αυτοδιοίκησης στα μάτια των πολιτών. Η μπαχαλοποίηση των συνεδριάσεων είναι προνομιακό πεδίο για να κάνουν παιχνίδι οι λαϊκιστές και οι κομματικοί εγκάθετοι δυναμικών μειοψηφιών. Η αυτοδιοίκηση είναι σημαντικός θεσμός, αφορά την καθημερινότητα όλων μας και είναι τραγικό να μεταβάλλεται σε πεδίο άγονων αντιπαραθέσεων. Η ανάπτυξη δεν επιβάλλεται με ψηφίσματα και τα χρέη δεν διαγράφονται με δημοψηφίσματα. Δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό ακόμα απ’ όλους.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 10:07