Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 23:34

Προτεραιότητα στα χρήσιμα έργα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Αυτό που συμβαίνει με την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» από τους δήμους όλης της χώρας δεν είναι κάτι καινούργιο. Κάθε φορά, όταν προκύπτει ένα πρόγραμμα, οι προτάσεις για τη χρηματοδότηση έργων πέφτουν σαν βροχή. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Αν αθροιστούν τα ποσά που απαιτούνται για να υλοποιηθούν όλες οι προτάσεις των δήμων, δεν θα φτάσουν ούτε τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο δεν πρόκειται -και ευτυχώς- να χρηματοδοτήσει… αναπλάσεις και ασφαλτοστρώσεις. 

Δεν χωρά αμφιβολία ότι τα έργα που έχουν προταθεί στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι χρήσιμα και αναγκαία. Οι διαθέσιμοι όμως πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, γι’ αυτό και απαιτείται ιεράρχηση αναγκών. Όταν δεν τίθενται προτεραιότητες χάνεται ο στόχος. Όταν δεν υπάρχει επεξεργασμένη πρόταση με λογικό κόστος, η έγκριση και η χρηματοδότηση μετατρέπονται σε αίτημα για  ρουσφέτι, με το αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο.

Όπως έχει εξελιχθεί η υπόθεση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», με τις προτάσεις για εκατοντάδες έργα από τους δήμους όλης της χώρας, είναι προφανές ότι η ένταξη θα γίνει με όρους ρουσφετιού. Το ποιες δράσεις και έργα θα εγκριθούν θα αποφασιστεί στα πλαίσια ενός κλειστού συστήματος της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τους δήμους της Μεσσηνίας και με βάση ότι οι προσβάσεις στην κυβέρνηση είναι πάνω-κάτω ίδιες για όλους, θα δοθεί το αναλογούν… αντίδωρο, μιας και δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το σύνολο των προτάσεων που έχουν υποβληθεί.

Οι δημοτικές αρχές -και ειδικότερα αυτή της Καλαμάτας που έσπασε τα ρεκόρ σε προτάσεις- αφού έδειξαν το ενδιαφέρον τους στους ψηφοφόρους ότι έχουν σχέδιο και διεκδικητικό πλαίσιο, καλό είναι τώρα να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και να θέσουν προτεραιότητες. Να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις για τα σημαντικότερα έργα του δήμου τους και να ασκήσουν στοχευμένη πίεση αφήνοντας στην άκρη υπερβολικούς στόχους, οι οποίοι δεν μπορούν να επιτευχθούν. Αν δεν το κάνουν, στην παρασκηνιακή διαπραγμάτευση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου που σίγουρα θα πραγματοποιηθεί, ζητώντας ρεαλιστικά πράγματα θα πάρουν ό,τι περισσέψει και το τελικό ποσό μπορεί να είναι σημαντικό, αλλά δεν θα αφορά τα έργα που έχει ανάγκη η κάθε περιοχή.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 23:39