Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 23:06

Η εκπαίδευση χρειάζεται τα πειραματικά σχολεία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η εκπαίδευση χρειάζεται τα πειραματικά σχολεία

 

Την ηχηρή παρέμβαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα προκάλεσε άλλη μία μάχη χαρακωμάτων που διεξάγεται την τελευταία περίοδο στο χώρο της εκπαίδευσης.

Το επίδικο αυτή τη φορά είναι η ίδρυση πειραματικών σχολείων. Ο περιφερειάρχης, εκπαιδευτικός και ο ίδιος, γνωρίζοντας τις στρεβλώσεις του συστήματος πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ της ίδρυσης πειραματικών σχολείων, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι τα σχολεία δεν είναι για τους εκπαιδευτικούς αλλά για τους μαθητές και ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υπολείπεται σημαντικά και αυτό θα πρέπει να αλλάξει.

Τα πειραματικά είναι δημόσια σχολεία που επιδιώκουν την καινοτομία. Προσφέρουν ισότητα ευκαιριών σε μαθητές από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η βασική ιδέα του θεσμού των πειραματικών σχολείων ήταν και είναι ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν εκπαίδευση αρίστων προδιαγραφών. Στα σχολεία αυτά εφαρμόζονται σύγχρονες διδακτικές πρακτικές, οι οποίες αξιολογούνται και δοκιμάζονται, προκειμένου να επεκταθούν αργότερα και στα υπόλοιπα δημόσια σχολεία της χώρας.

Θα περίμενε κανείς η ίδρυση πειραματικών σχολείων να είναι παλλαϊκό αίτημα όλων των πλευρών, δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει. Από τη μια μεριά υπάρχει ο εξισωτισμός προς τα κάτω και από την άλλη μία λαθεμένη αντίληψη που επιβάλλει την ακινησία για να μην ξεβολέψει. Ο φόβος του καινούργιου κυριαρχεί και κερδίζει μάχες στον μικρόκοσμο, κόντρα στις ανάγκες της κοινωνίας. Η ίδρυση πειραματικών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων στην περιοχή θα έπρεπε να αποτελέσει βασική  πολιτική προτεραιότητα αυτοδιοικητικών παραγόντων και βουλευτών. Όσοι αντιλαμβάνονται ότι η δημόσια εκπαίδευση θα πρέπει να αναζητά νέα μονοπάτια γνώσης, να πειραματίζεται και να δίνει ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά για καλύτερες σπουδές, θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να δώσουν τη μάχη. Είναι αναγκαία η απομόνωση και η ήττα των δυνάμεων που το μόνο που ξέρουν είναι να λένε «όχι» διακινώντας φόβο και θεωρίες συνωμοσίας.

Η ίδρυση πειραματικών σχολείων στη Μεσσηνία αποτελεί χρέος του πολιτικού συστήματος στη νέα γενιά. Τα πράγματα στην εκπαίδευση πρέπει να αλλάξουν. Η αλλαγή αυτή έχει ήδη καθυστερήσει πολύ και κάθε ευκαιρία που χάνεται είναι άλλη μια υπονόμευση στο μέλλον των παιδιών μας.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER