Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 21:22

Οικονομικότερες και καλύτερες υπηρεσίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)




Του Γιώργου Παναγόπουλου



Η ΔΕΥΑΚ σωστά προχωρά στη θέσπιση εγγύησης όταν αλλάζει από ιδιοκτήτη σε ενοικιαστή ένα ρολόι ύδρευσης. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η είσπραξη όταν αλλάζει ενοικιαστής και αντιμετωπίζονται αντιπαραθέσεις και προστριβές. Κακώς δεν υπήρχε αυτή η πρόβλεψη και είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των ανείσπρακτων λογαριασμών ύδρευσης, αρκεί βεβαίως αυτοί να είναι κάτω από 100 ευρώ.  Είναι όμως προφανές ότι αυτό δεν αρκεί για να εισπραχθούν οφειλές 7,8 εκ ευρώ.
Η επιβολή εγγύησης η οποία έτσι κι αλλιώς επιστρέφεται δεν είναι το κεντρικό  ζήτημα στις χρεώσεις της ΔΕΥΑΚ. Το βασικό πρόβλημα παραμένει και είναι οι υψηλές τιμές χρέωσης. Η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ σιωπά ένοχα τόσο για τους φουσκωμένους λογαριασμούς που έστειλε στα χωριά όσο και για τις ξεχασμένες αλλαγές στην κλίμακα της κατανάλωσης. Είναι προφανές ότι τα έσοδα δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα της επιχείρησης και γίνεται προσπάθεια με διάφορους τρόπους και έμμεσες αυξήσεις να κρατηθεί η ισορροπία.
Οι καταναλωτές που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πληρώνουν εμμέσως και τους λογαριασμούς αυτών οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αφήνουν φέσια στις δημοτικές επιχειρήσεις. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη ΔΕΥΑΚ, αλλά και στις υπόλοιπες αντίστοιχες επιχειρήσεις στους άλλους δήμους της Μεσσηνίας – προχθές ανακοινώθηκε ότι τα φέσια στη ΔΕΥΑ Τριφυλίας φτάνουν σε ύψος 1,9 εκ. ευρώ. Για τα φέσια δεν ευθύνεται μόνο η αδυναμία καταβολής από τους οικονομικά αδύναμους, αλλά η ανυπαρξία αξιόπιστου μηχανισμού είσπραξης. Αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν να ταυτοποιηθούν και να εξαιρεθούν με βάση διαδικασίες και κριτήρια. Όπως γίνεται τώρα πίσω από αυτούς κρύβονται εκατοντάδες συστηματικοί κακοπληρωτές.
Η ΔΕΥΑΚ Καλαμάτας ειδικότερα χρειάζεται να προχωρήσει σε ορθολογικές μειώσεις στους λογαριασμούς, οι οποίοι κατά κοινή ομολογία είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Το ακριβό νερό οδηγεί σε απλήρωτους λογαριασμούς και τελικώς σε αύξηση του ελλείμματος της επιχείρησης. Η επιλογή να πληρώνουν τους λογαριασμούς λίγοι και να κρύβονται με διάφορα τεχνάσματα πολλοί είναι αδιέξοδη. Ο ορθολογισμός της επιχείρησης πρέπει να ξεκινά από τη βελτίωση της είσπραξης, να περνά στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και να φτάνει στη μείωση της επιβάρυνσης του πολίτη-καταναλωτή. Μια επιτυχημένη διοίκηση κρίνεται από την επίτευξη του συγκεκριμένου τριπτύχου. Το να αυξάνεις τους λογαριασμούς με διάφορα τεχνάσματα για να κλείνεις τρύπες είναι το εύκολο. Θετικό έργο έχει αυτός που βελτιώνει τη ζωή των κατοίκων προσφέροντας καλύτερες και οικονομικότερες υπηρεσίες.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 21:46