Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 22:32

Ο ορθολογισμός στο τέλος επικρατεί

Γράφτηκε από τον

Ο ορθολογισμός στο τέλος επικρατεί

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι πάνω από 70 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Μεσσηνίας επέλεξαν να μείνουν απλήρωτοι και να θέσουν σε κίνδυνο την εργασία τους, από το να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Σχεδόν 10% των εργαζομένων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας επιλέγει την ίδια άρνηση κόντρα στην επιστήμη και σε κάθε ορθολογική σκέψη. Πρόκειται για εκπληκτικές εμμονές σε απόψεις επιστημονικά περιθωριακές και συνωμοσιολογικά γραφικές, οι οποίες υποστηρίζονται με φανατισμό από ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών.

Ο ανορθολογισμός είναι κυρίαρχος σε ένα ισχυρό ποσοστό πολιτών, τουλάχιστον 15% -κάποιοι μιλούν ακόμα και για 30%. Πρόκειται για πολίτες που αναλύουν τα πάντα μέσα από συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις και πιστεύουν ό,τι παρανοϊκό κυκλοφορεί και πλασάρεται ως η …κρυμμένη αλήθεια. Οι κοινωνίες βεβαίως έτσι πάντα πορεύονταν. Δεν είναι κάτι καινούργιο το να πιστεύει μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε ανύπαρκτα δεδομένα. Από το νερό του Καματερού και τη φραπελιά μέχρι τους εξορκισμούς και τις διάφορες θρησκόληπτες δοξασίες, έχουν κατά καιρούς καλλιεργηθεί απίστευτες αυταπάτες. Ο ορθολογισμός στο τέλος επικρατεί και οι κοινωνίες προχωρούν μπροστά, μακριά από τις σπηλιές του πρωτογονισμού και τις λύσεις των μεγάλων μάγων της φυλής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ανορθολογικής προσέγγισης του εμβολιασμού, δεν ξέρουμε πώς θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες στη χώρα και τι κόστος θα πληρώσουμε όλοι και κυρίως οι ανεμβολίαστοι. Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία και τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) που προβλέπουν έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Αιτία, η αυξημένη μολυσματικότητα για όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη και κυρίως για το στέλεχος «Δέλτα» σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ειδικά σε γεωγραφικές περιοχές με μικρή εμβολιαστική κάλυψη στα παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία επεξεργάστηκαν οι καθηγητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριος Παρασκευής και Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του πανεπιστημίου, τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό, ενώ αυτά μικρότερης ηλικίας μεταδίδουν δυσκολότερα σε σχέση με μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικους. Πάντως, στα συμπεράσματά του το ECDC καθιστά σαφές ότι το κλείσιμο των σχολείων για τον έλεγχο της πανδημίας θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως ύστατη λύση. Άλλο ένα καμπανάκι για αύξηση των εμβολιασμών σε όλες τις ηλικίες, το οποίο δεν πρέπει να αγνοηθεί.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 21:39