Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021 09:30

Αχρείαστες γραφικότητες για προσλήψεις γιατρών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

 

Υπογράφηκε την Τρίτη από τον υπουργό Υγείας η προκήρυξη 534 θέσεων ειδικευμένων γιατρών για όλη τη χώρα.

Σε αυτές τις θέσεις εντάσσονται προφανώς και εννέα γιατροί που θα καλύψουν ανάγκες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Η κάλυψη των κενών θέσεων γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι κάτι απολύτως αναγκαίο. Τα κενά δεν έχουν να κάνουν μόνο με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά αυτή αποτελεί έναν λόγο παραπάνω για την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να στηριχθεί το σύστημα υγείας τους επόμενους μήνες.

Το πρόβλημα δεν είναι βέβαια η προκήρυξη, αλλά ότι δύσκολα βρίσκει πλέον το σύστημα υγείας γιατρούς. Οι προκηρύξεις θέσεων γίνονται, αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι μένουν κενές γιατί δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να υπάρξει ενδιαφέρον και να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν. Το ζήτημα όμως των άγονων προκηρύξεων για θέσεις γιατρών θα πρέπει να απασχολήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και την κυβέρνηση συνολικά. Οι προκηρύξεις μένουν άγονες, γιατί πολλοί γιατροί προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και ακόμη περισσότεροι την καριέρα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες νέοι γιατροί αναζήτησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και βεβαίως αμοιβές σε ισχυρές χώρες της Ε.Ε. Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, για να βρει το σύστημα υγείας τους γιατρούς που χρειάζεται θα πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας σε αυτό και βέβαια οι αμοιβές. Με τις υπάρχουσες συνθήκες και αμοιβές δύσκολα θα δει το σύστημα υγείας γιατρούς και αυτοί που θα πάνε θα μείνουν μέχρι να βρουν κάτι καλύτερο. Το ποια είναι η σωστή αμοιβή κρίνεται από τη βασική αρχή της προσφοράς και της ζήτησης. Η αμοιβή θα πρέπει να αυξηθεί μέχρι το σημείο που δεν θα βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις.

Η προκήρυξη θέσεων γιατρών συνοδεύτηκε σε τοπικό επίπεδο και με την αντίστοιχη γραφικότητα του… κατόπιν ενεργειών του πρώην πρωθυπουργού! Δεν γνωρίζουμε ποιοι τον εκθέτουν τόσο άσχημα στα μάτια της κοινής γνώμης νομίζοντας ότι του προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες, αλλά είναι τουλάχιστον κωμικό την ημέρα που ανακοινώνονται από τον αρμόδιο υπουργό 534 νέες θέσεις γιατρών για όλη την Ελλάδα να βγαίνουν κάποιοι και να ισχυρίζονται ότι ειδικά στη  Μεσσηνία αυτές έγιναν κατόπιν ενδιαφέροντος του πρώην πρωθυπουργού. Ξεπερνούν σε γραφικότητα τα Άγραφα και εκθέτουν αυτόν που υποτίθεται ότι εκθειάζουν.

panagopg@gmail.com