Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 21:18

Μόνο με σύμβαση παραχώρησης το Καλό Νερό – Τσακώνα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Από τη συζήτηση στη Βουλή για το δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα το μόνο καινούργιο που προέκυψε είναι η συμφωνία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση στην προοπτική ένταξης του συγκεκριμένου οδικού άξονα στη σύμβαση παραχώρησης της “Ολυμπίας Οδού”.

Δεν γνωρίζουμε αν αποτελεί κεντρική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η κατασκευή αυτοκινητόδρομων με συμβάσεις παραχώρησης, είναι όμως ξεκάθαρο ότι ο Αλέξης Χαρίτσης εκφράζει μια πιο σοσιαλδημοκρατική αντίληψη σε σχέση με την οικονομία. Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Μεσσήνιος βουλευτής δεν μπήκε καν στον κόπο να υπερασπιστεί τα «επιτεύγματα» Σπίρτζη στο Πάτρα – Πύργος το οποίο αποτελεί το βασικό οδικό τμήμα για όλο τον δυτικό άξονα.

Τώρα λοιπόν που λύσαμε τα αυτονόητα για μια χώρα που μετέχει στην Ε.Ε., σχετικά με την κατασκευή των μεγάλων έργων, μπορούμε να επικεντρωθούμε και στα ειδικότερα. Να ξεκαθαριστεί ως αίτημα η ένταξη του τμήματος Καλό Νερό – Τσακώνα στη σύμβαση παραχώρησης της “Ολυμπίας Οδού”. Με το που θα ξεμπλοκάρει από την Ε.Ε. το τμήμα Πάτρα – Πύργος, να επιδιωχθεί άμεση ένταξη στη σύμβαση παραχώρησης και του μεσσηνιακού τμήματος του δυτικού οδικού άξονα. Ο αρμόδιος υπουργός δεν δεσμεύτηκε σε χρονοδιάγραμμα για το πώς και πότε θα γίνει η επέκταση της συγκεκριμένης σύμβασης, ενώ ανησυχητική ήταν η συζήτηση που άνοιξε για την ωρίμανση μελετών.

Οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ οφείλουν να κινηθούν στην κατεύθυνση δέσμευσης της κυβέρνησης για ένταξη του συγκεκριμένου τμήματος στη σύμβαση παραχώρησης. Αυτό πρέπει να δρομολογηθεί τώρα και να γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο που όλα δείχνουν ότι θα είναι και προεκλογικός. Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα μπορεί να κατασκευαστεί μόνο με επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και αυτό ας το έχουν όλοι καθαρό στο μυαλό τους. Το παράθυρο ευκαιρίας που θα ανοιχτεί την προεκλογική περίοδο θα πρέπει να αξιοποιηθεί με ουσιαστική δεσμευτική απόφαση-συμφωνία, όχι με δήλωση πρόθεσης. Αν το έργο δεν ενταχθεί τώρα, το πιθανότερο είναι να μείνει εκτός αυτοκινητόδρομων η δυτική Μεσσηνία.