Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 12:00

Πεταμένα λεφτά στο βυθό της θάλασσας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πεταμένα λεφτά στο βυθό της θάλασσας

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Μία σφοδρή θαλασσοταραχή ήταν αρκετή για να καταστρέψει το μόλο του λιμανιού Κυπαρισσίας. Το συγκεκριμένο λιμάνι μπορεί εύστοχα να χαρακτηριστεί ως «γεφύρι της Άρτας», γιατί εδώ και χρόνια λιμάνι φτιάχνουν και λιμάνι δεν στεριώνει! Δεν ξέρουμε αν φταίει ο πρωτομάστορας ή ο μελετητής, αλλά το βέβαιο είναι ότι το Ιόνιο Πέλαγος έχει φάει χιλιάδες ευρώ χωρίς να ιδρώνει κανενός το αυτί.

Το ζήτημα δεν είναι αν πρέπει ή δεν πρέπει να κατασκευαστεί λιμάνι στην Κυπαρισσία, αλλά γιατί δεν μπορεί να κατασκευαστεί με επάρκεια το συγκεκριμένο έργο. Δεν ευθύνεται άραγε κανείς για τις αλλεπάλληλες αστοχίες που οδηγούν στην καταστροφή του λιμανιού; Υπάρχει διαδικασία αναζήτησης ευθυνών ή θα τα ρίξουμε όλα στη θάλασσα και στους έντονους κυματισμούς; Το μόνο βέβαιο είναι ότι η θαλασσοταραχή δεν είναι ακραίο καιρικό φαινόμενο και όταν υπάρχουν καταστροφές σε καινούργιες λιμενικές υποδομές σημαίνει ότι κάτι δεν έχει γίνει σωστά.

Η σκοπιμότητα κατασκευής ενός έργου αλλά και ο τρόπος υλοποίησης είναι από τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού κράτους. Οι πολιτικοί εύκολα τάζουν λιμάνια, αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους, δύσκολα όμως αυτά κατασκευάζονται. Υπάρχουν έργα τα οποία έχεις την αίσθηση ότι υπάρχουν μόνο για να απορροφούν πόρους. Έργα δηλαδή αμφιβόλου χρησιμότητας που αρχίζουν και δεν μπορούν ποτέ να τελειώσουν. Έργα που βοηθούν στην κυκλοφορία του χρήματος μεταξύ μελετητών, κατασκευαστών, επιβλεπόντων και γενικών νταραβερτζήδων. Είναι αυτό που ονομάζουμε πεταμένα λεφτά χωρίς να δίνει κανείς λογαριασμό σε κανέναν, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες σε ιθαγενείς.

Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον με το λιμάνι της Κυπαρισσίας, αλλά είμαστε σίγουροι πως αν δεν αναζητηθούν ευθύνες για όσα μέχρι τώρα έχουν συμβεί δεν πρέπει να προχωρήσει τίποτα παρακάτω. Περιφέρεια, δήμος και τοπικοί παράγοντες χρειάζεται να πάρουν σοβαρές αποφάσεις, αφού πρώτα βγουν συμπεράσματα για το τι έχει πάει μέχρι τώρα στραβά. Δεν γνωρίζουμε αν η Κυπαρισσία χρειάζεται εμπορικό λιμάνι ή μια μεγάλη τουριστική μαρίνα -αυτό θα το δείξει μια οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία μέσα από ανάλυση κόστους-οφέλους θα προσδιορίζει το μέγεθος των χρημάτων που πρέπει να επενδυθούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν να πεταχτούν άλλα λεφτά στο βυθό του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER