Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 21:48

Τα φιλοδωρήματα πλήττουν πολιτική και ενημέρωση

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τα φιλοδωρήματα πλήττουν πολιτική και ενημέρωση

 

 

Τα πυρά της αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμάτας δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα η απόφαση της δημοτικής αρχής να διαθέσει 17.000 ευρώ για την προβολή του δήμου σε μέσα μαζικής ενημέρωσης μέσω εταιρείας.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ορθώς επισήμαναν ότι επιλέγεται εταιρεία ως μεσάζοντας με αμοιβή 10% επί του συνολικού ποσού, προκειμένου να υπάρξει συσκότιση του ποιος, πώς και με ποια κριτήρια χρηματοδοτήθηκε. Το μοντέλο που ακολουθείται είναι ίδιο με αυτό που ακολουθήθηκε και στην περιβόητη «λίστα Πέτσα» σε κεντρικό επίπεδο. Στόχος να μην υπάρχουν άμεσα ευθύνες. Να γίνουν όλα αδιαφανώς και μεροληπτικά, αλλά νομότυπα.

Η συγκεκριμένη διαδικασία προκαλεί τεράστια βλάβη πρώτα από όλα στην αξιοπιστία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία παρουσιάζονται να χρηματίζονται με έμμεσο τρόπο και με ευτελή ποσά. Τα 17.000 ευρώ που θα διανεμηθούν σε αντίδωρα των 1.000 ευρώ είναι αστεία ποσά για τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης με δεκάδες εργαζόμενους και ισχυρή δυναμική. Είναι όμως σημαντικό φιλοδώρημα για όσους ζουν μέσα από τέτοιες έμμεσες ενισχύσεις. Η πρακτική αυτή εκθέτει τη δημοτική αρχή, η οποία προσπαθεί με φιλοδωρήματα να εισπράξει θετικά σχόλια από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης.

Η προβολή του δήμου δεν μπορεί να γίνεται με τέτοιες διαδικασίες και με αστεία ποσά, τα οποία προφανώς και προορίζονται για φιλοδώρημα. Η Καλαμάτα έχει ανάγκη από δράσεις προβολής και εξωστρέφειας με ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο πλαίσιο που θα στοχεύει στο να φέρει επισκέπτες και έσοδα στην περιοχή. Οι πρακτικές με τα φιλοδωρήματα πλήττουν την αξιοπιστία των πολιτικών αλλά και των μέσων ενημέρωσης. Η κοινή γνώμη αποστρέφεται αυτές τις κουτοπονηριές στην κατανομή χρημάτων και οδηγείται σε αφορισμούς κατά των πάντων. Οι συγκεκριμένες πρακτικές στρέφουν τους πολίτες στην αναζήτηση της δήθεν αλήθειας σε διάφορους «εναλλακτικούς» μηχανισμούς ενημέρωσης που οδηγούν στα μαύρα σκοτάδια της συνωμοσιολογίας και της ισοπέδωσης. Τα φιλοδωρήματα προσφέρουν ελάχιστα στην προβολή μιας δημοτικής αρχής, ενώ κατακρεουργούν την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης. Η καταδίκη των συγκεκριμένων πρακτικών είναι ζήτημα δημοκρατίας. Η ανοχή και η συνέχισή τους πλήττουν την πολιτική αλλά και την ενημέρωση.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER