Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021 22:18

Ρυθμοί χελώνας στα δημοτικά έργα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας διαπιστώνει ότι με τους ρυθμούς που εκτελούνται τα έργα στην ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής δεν πρόκειται αυτά να τελειώσουν σύντομα. Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν περιορισμοί λόγω κορονοϊού, δεν θα είναι δυνατή η λιτάνευση της εικόνας στις 2 Φεβρουαρίου γιατί το προαύλιο της Υπαπαντής θα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο. Οι δηλώσεις του μητροπολίτη Μεσσηνίας έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που πολλές φορές είχε επισημανθεί, ότι δηλαδή, με τον τρόπο που προχωρά το συγκεκριμένο έργο δύσκολα θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η πλατεία της Υπαπαντής να μείνει για πολλά χρόνια ανοιχτή πληγή σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία της πόλης.

Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις και τους προβληματικούς ρυθμούς στην εκτέλεση των δημοτικών έργων δεν παρουσιάζεται μόνο στην Υπαπαντή: αφορά σχεδόν το σύνολο των έργων. Σε όλα κάποια στιγμή παρουσιάζεται ένα ζήτημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια καθυστέρηση. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας πριν από λίγες ημέρες προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης προκειμένου να αναθέσει σε εξωτερικούς συμβούλους την επίβλεψη των έργων που εκτελούνται. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα έχει αποτέλεσμα η συγκεκριμένη επιλογή κι αν θα επιταχυνθεί η εκτέλεση των έργων, είναι όμως φανερό ότι η δημοτική αρχή διαπιστώνει, έστω και καθυστερημένα, ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στο σύστημα παραγωγής των δημοτικών έργων.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η λύση των εξωτερικών συμβούλων θα έπρεπε να έχει επιλεγεί πολύ νωρίτερα, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η επίβλεψη, αλλά ο συνολικός σχεδιασμός των έργων καθώς και το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πλέον φανερό ότι η δημοτική αρχή δυσκολεύεται να παραδώσει έγκαιρα έργα που είχαν σχεδιαστεί και τα οποία παρέλαβε σε τελική φάση υλοποίησης. Οι αποσπασματικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής δεν αποτελούν βιώσιμες λύσεις. Μακάρι να βρεθεί φόρμουλα έτσι ώστε να μην μείνουν στη μέση σημαντικά έργα. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι τίποτα δεν είναι εύκολο και δεδομένο: για τα πάντα χρειάζεται σχέδιο και γνώση.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 08:42