Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 21:50

Διαχρονική αποτυχία με τους Ρομά

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διαχρονική αποτυχία με τους Ρομά

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Αυτό που συμβαίνει με τις καταπατημένες ιδιοκτησίες στην περιοχή της Αγίας Τριάδας δείχνει ότι δεν λειτουργεί το κράτος δικαίου στη χώρα. Για όσους δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή, να θυμίσουμε ότι εδώ και χρόνια οικόπεδα έχουν καταληφθεί από Ρομά και έχουν στηθεί μέσα παραπήγματα, με τους ιδιοκτήτες να μην μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Το γεγονός αυτό είναι εξωφρενικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η ιδιοκτησία προστατεύεται από το Σύνταγμα κι ένα ολόκληρο κράτος δεν μπορεί να εφαρμόσει βασικές διατάξεις και να προστατεύσει την περιουσία των πολιτών.

Το θέμα ξαναήρθε στην επικαιρότητα μετά από προσφυγή των ιδιοκτητών σε κάθε αρμόδια αρχή. Οι δικαιολογίες που για μία ακόμη φορά διατυπώνονται για τη μη εφαρμογή του νόμου είναι τουλάχιστον απαράδεκτες. Το πού θα πάνε οι Ρομά δεν είναι δουλειά των ιδιοκτητών οικοπέδων και δεν μπορεί να λειτουργεί σε βάρος τους. Υπάρχουν δημόσιοι χώροι, αγορασμένοι μάλιστα, για αυτή τη δουλειά, όπου μπορούν να εγκατασταθούν. Το αν είναι… μακριά ή δεν… βολεύουν δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για απραξία. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί το οτιδήποτε να γίνεται σε βάρος της νομιμότητας και των υπόλοιπων πολιτών. Ακόμα όμως και αυτή η δικαιολογία δείχνει ότι οι σχεδιασμοί στη χώρα γίνονται με βάση τις ανάγκες της επικαιρότητας και της συγκυρίας κι όχι στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Η διαχείριση του προβλήματος των Ρομά σε τοπικό επίπεδο είναι διαχρονικά τραγική. Το πρόβλημα, όπως πολλές φορές έχει αναφερθεί, δεν είναι μόνο αστυνομικό αλλά βαθύτατα κοινωνικό και πολιτικό. Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες προσπαθούν διαρκώς να το σπρώξουν κάτω από το χαλί, γιατί δεν ξέρουν και δεν μπορούν να εφαρμόσουν μία ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισής του. Με αναβολές, μικροδιευθετήσεις και κατευνασμό ροκανίζουν το χρόνο, ενώ οι πολίτες βλέπουν τις ιδιοκτησίες τους να λεηλατούνται. Την ίδια ώρα οι Ρομά σαπίζουν στα παραπήγματα και βυθίζονται κάθε μέρα και πιο πολύ στην παρανομία. Η αποτυχία είναι κραυγαλέα και οι ευθύνες τεράστιες.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γελάκια Πάσχα τρεις μήνες το χρόνο »

NEWSLETTER