Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022 20:47

Πάσχα τρεις μήνες το χρόνο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και η αυξημένη κίνηση στους δρόμους δείχνουν ότι την περίοδο του Πάσχα η περιοχή θα είναι ασφυκτικά γεμάτη από επισκέπτες. Η Μεσσηνία διαχρονικά αποτελούσε προορισμό την περίοδο του Πάσχα, αλλά ειδικά φέτος μέσα στις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, η αυξημένη κίνηση αποτελεί καλό προάγγελο για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες οι πολίτες δείχνουν ότι μετά από δύο χρόνια υγειονομικής καραντίνας έχουν ανάγκη να ταξιδέψουν και να αποδράσουν έστω και για λίγες μέρες. Όλα δείχνουν ότι η τάση αυτή θα ακολουθηθεί σε όλη την Ευρώπη, κάτι που αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας για τον τουρισμό. Αν δεν έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση στον πόλεμο στην Ουκρανία και σταματήσει κάπου εδώ το κύμα ανατιμήσεων, μπορούμε να αισιοδοξούμε. Τα έσοδα από τον τουρισμό αποτελούν βαρόμετρο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης η χώρα στηρίχθηκε στον τουρισμό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξουν και φέτος αυξημένες εισπράξεις. Δεν γνωρίζουμε αν επιβεβαιωθούν οι αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις για αφίξεις και έσοδα ίδια με την προ καραντίνας περίοδο, αλλά ακόμα και η αύξησή τους σε σχέση με πέρυσι θα είναι σημαντική ανάσα για τη χώρα και τους πολίτες.   

Ο εσωτερικός τουρισμός είναι μία σημαντική παράμετρος για την τοπική οικονομία, δεν είναι όμως αυτός ο οποίος μπορεί να στηρίξει διαχρονικά τον τουριστικό κλάδο.  Οι επισκέπτες της Αθήνας σε φιλικά σπίτια και αυλές δεν είναι οι τουρίστες που αυξάνουν τα έσοδα. Οι επισκέπτες του Πάσχα και του Δεκαπενταύγουστου δεν αρκούν για να κρατηθούν τουριστικές επιχειρήσεις, γι’ αυτό και υπάρχει χαοτική υστέρηση εσόδων σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Η Μεσσηνία χρειάζεται να δει ξανά το τουριστικό της προϊόν. Να επεκτείνει την τουριστική σεζόν και να στοχεύσει σε τουρίστες με υψηλό εισόδημα. Έχει φυσική ομορφιά, μνημεία και γαστρονομία που μπορούν να προσφέρουν μια ιδιαίτερη και διακριτή ταξιδιωτική εμπειρία. Χρειάζεται να αναβαθμίσει υποδομές, όπως το αεροδρόμιο, αλλά κυρίως να κοιτάξει εκτός των στενών ορίων. Μόνο μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα έχουμε τρεις μήνες το χρόνο Πάσχα, με πραγματική αύξηση εσόδων και στήριξη του εισοδήματος και των πολιτών.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022 20:46