Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 22:00

Οι αγκυλώσεις στο μεταναστευτικό παραλύουν την οικονομία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει τηρήσει «σκληρή στάση» στο μεταναστευτικό. Το κλείσιμο των συνόρων σε Έβρο και Αιγαίο, σε συνδυασμό με επιχειρήσεις-σκούπα στις πόλεις, έχουν μειώσει τον αριθμό των μεταναστών.

Την ίδια ώρα οι παλιοί Βαλκάνιοι μετανάστες που βρίσκονταν στη χώρα αναζήτησαν καλύτερη τύχη και μεροκάματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι η τραγική έλλειψη εργατικών χεριών στον αγροτικό τομέα, την οικοδομή και τον τουρισμό.

Οι πλέον παραγωγικοί τομείς της χώρας έχουν μείνει από εργάτες και αυτό θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει την κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει μέτρα. Οι αγκυλώσεις και η επιμονή σε μια σκληρή στάση απέναντι στο μεταναστευτικό, που ενθουσιάζει ένα ακραίο δεξιό ακροατήριο, οδηγεί σε παράλυση την οικονομία. Λύση προφανώς δεν είναι να μετατραπεί η χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι», αλλά μέσα από οργανωμένο και συγκροτημένο τρόπο να προσελκυσθούν μετανάστες, οι οποίοι «δεν θα λιάζονται στις πλατείες», αλλά θα δουλεύουν παράγοντας εισόδημα για τους ίδιους και πλούτο για τη χώρα.

Η αναθεώρηση της κυβερνητικής στάσης στο μεταναστευτικό είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Η χώρα έχει ανάγκη από εργατικά χέρια και δεν θα τα βρει όσο φοβάται να συγκρουστεί με αγκυλώσεις και διάφορους κουφιοκέφαλους που βλέπουν φαντάσματα. Η εγκατάσταση οικογενειών μεταναστών με οργανωμένο τρόπο σε περιοχές της χώρας θα έπρεπε να αποτελεί κυβερνητική επιδίωξη. Η άμεση υλοποίηση προτάσεων, όπως αυτές που διατύπωσε πρόσφατα ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει στην παρούσα συγκυρία. Στους μετανάστες που έχουν μπει σε διαδικασία νομιμοποίησης να δίνεται έστω προσωρινή άδεια παραμονής και εργασίας. Σε μετανάστες που βρίσκονται χρόνια στη χώρα και παραμένουν «αόρατοι» από το κράτος παρότι δουλεύουν, θα μπορούσε με δήλωση και συναίνεση παραγωγού αγροτικής εκμετάλλευσης να του χορηγείται άδεια παραμονής και εργασίας. Η κυβέρνηση χρειάζεται να δει το πρόβλημα και να σταματήσει να κρύβεται.