Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 20:51

Οι Γαλάζιες Σημαίες δείχνουν το έλλειμμα ενδιαφέροντος

Γράφτηκε από τον

Οι Γαλάζιες Σημαίες δείχνουν το έλλειμμα ενδιαφέροντος

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η Μεσσηνία έχει δεκάδες παραλίες αλλά μόνο έξι με Γαλάζια Σημαία. Ο ελάχιστος αριθμός αναδεικνύει το έλλειμμα ενδιαφέροντος των δήμων της Μεσσηνίας. Η Γαλάζια Σημαία αποτελεί ένα αναγνωρισμένο διεθνές πιστοποιητικό ποιότητας. Ο καθένας μπορεί να έχει τις επιφυλάξεις του για τις προϋποθέσεις ή το κόστος του συγκεκριμένου εργαλείου, αλλά αυτό υπάρχει και μέχρι αυτό να αντικατασταθεί με κάτι διαφορετικό όποιος ενδιαφέρεται για την πιστοποίηση της ποιότητας των παραλιών του θα πρέπει να το κατακτά. Καλές οι εξυπνάδες που έχουμε ακούσει κατά καιρούς από διάφορους τοπικούς παράγοντες, αλλά όπως έχει πλέον αποδειχθεί καμία περιοχή δεν πάει μπροστά με δηλώσεις αυτοθαυμασμού βλαχοδημάρχων.

Η πιστοποίηση ποιότητας είναι αυτό που επιζητεί ο σύγχρονος καταναλωτής σε κάθε του δραστηριότητα. Ο μικρός αριθμός αιτήσεων για απόκτηση Γαλάζιας Σημαίας οφείλεται στις προϋποθέσεις που τίθενται, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν γιατί προφανώς οι δημοτικές αρχές έχουν άλλες προτεραιότητες. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να λάβει μία περιοχή Γαλάζια Σημαία είναι η ύπαρξη στην παραλία ναυαγοσώστη. Επί σειρά ετών οι δήμοι δεν μπορούσαν να βρουν ναυαγοσώστες λόγω του θεσμικού πλαισίου, το οποίο όντως ήταν προβληματικό. Η λύση δόθηκε τελικά με εργολαβικά συμβόλαια «ενοικίασης» ναυαγοσωστών, τα οποία στοιχίζουν αρκετά αλλά εξασφαλίζουν ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες.

Οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να αλλάξουν τακτική και τα έσοδα που έχουν από τα τραπεζοκαθίσματα των παραλιακών περιοχών να τα επενδύσουν σε αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών. Οι Γαλάζιες Σημαίες, οι ναυαγοσώστες και ο καθαρισμός των ακτών είναι οι ελάχιστες επενδύσεις που οφείλουν να υλοποιήσουν οι δημοτικές αρχές στις παραλίες της περιοχής τους. Η επένδυση στον τουρισμό είναι ανταποδοτική και όταν παρέχεις ποιοτικές υπηρεσίες έχει και τα αντίστοιχα έσοδα συνολικά η τοπική οικονομία. Το να παίρνεις τα έσοδα από τις ξαπλώστρες στην παραλία και να τα κάνεις… βρύσες σε εγκαταλελειμμένα χωριά δεν είναι η υπηρεσία που έχει ανάγκη ο τόπος. Ο μικρός αριθμός Γαλάζιων Σημαιών στη Μεσσηνία αντικατοπτρίζει το μικρό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και βεβαίως την προβληματική αντίληψη των τοπικών αρχόντων για το ποιες είναι οι αναπτυξιακές προτεραιότητες και τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος. 

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 21:19