Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 22:40

Να τελειώνει η κοροϊδία με το Καλαμάτα - Μεθώνη

Γράφτηκε από τον

Να τελειώνει η κοροϊδία με το Καλαμάτα - Μεθώνη

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα για έναρξη των εργασιών στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη εντός του 2022 έχει ήδη διαψευστεί. Μέσα στο 2022 δεν θα έχει υπογραφεί καν σύμβαση του έργου με τον ανάδοχο, κάτι που μετατίθεται πλέον για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Είναι προφανές ότι κάποιοι εξέθεσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δίνοντάς του ψευδή εικόνα για την πορεία του έργου και οδηγώντας τον -στην επίσκεψή του στην Καλαμάτα τον περασμένο Ιούνιο- σε διαβεβαιώσεις για έναρξη του έργου εντός του 2022. Να μην ξεχνάμε ότι αρχές Ιουνίου οι διαρροές του υπουργείου έκαναν λόγο για ανάδειξη αναδόχου μέσα στον Ιούλιο, κάτι βέβαια που δεν έχει ακόμα συμβεί και όλα δείχνουν ότι δεν θα συμβεί σύντομα.
Αν το ένα ζήτημα είναι οι ψεύτικες διαβεβαιώσεις, το άλλο και σημαντικότερο είναι ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια μέχρι τις εκλογές. Πέρασαν 4 χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές και ακόμα δεν έχουμε σύμβαση για το συγκεκριμένο έργο. Επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα ότι η πολιτική και υπηρεσιακή ιεραρχία του υπουργείου Υποδομών έδιναν ψεύτικες διαβεβαιώσεις για την πορεία του έργου. Η μέθοδος εκτέλεσης του έργου, η αναπροσαρμογή της μελέτης με τη νέα χάραξη και όλα τα υπόλοιπα αποδεικνύονται χρονοβόρα και στο τέλος αρκετά ακριβότερα.
Έχοντας από την πρώτη στιγμή σταθεί απέναντι στην επιλογή της προώθησης με αυτό τον τρόπο του συγκεκριμένου έργου θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει πλέον καμία ανοχή. Όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συναίνεσαν σε αυτή την κοροϊδία, είναι συνυπεύθυνοι. Όλοι πλέον οφείλουν να έχουν καταλάβει και γιατί άλλαξε η χάραξη και ποιοι έδιναν ψεύτικες υποσχέσεις. Οι λόγοι που αυτό έγινε δύσκολα θα αποκαλυφθούν και οι ευθύνες ποτέ δεν θα αποδοθούν. Εδώ όμως που φτάσαμε και επειδή φοβόμαστε ότι το έργο τελικά δεν θα γίνει, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να συμβασιοποιηθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τις εκλογές. Χρειάζεται δηλαδή να έχουν “πέσει” υπογραφές για το σύνολο του έργου πριν οι πολίτες πάνε στις κάλπες. Αν αυτό δεν συμβεί -με διάφορες δικαιολογίες- πολύ φοβόμαστε ότι δεν θα έχει απλώς χαθεί χρόνος αλλά το σύνολο του έργου.

panagopg@gmail.com