Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2022 21:27

Ασχημα μαντάτα από τα άδεια καθίσματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι άδειες καρέκλες στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας κατά την ομιλία του υπουργού Τουρισμού το Σάββατο το μεσημέρι είπαν τη μεγάλη δική τους σκληρή αλήθεια. Οι ψηφοφόροι και τα κομματικά μέλη της Ν.Δ. γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη σε ένα σύστημα παραγόντων που στην κυριολεξία ζει σε άλλη εποχή. Οι κλακαδόροι κάνουν φασαρία σε... στενούς χώρους όπου “συντονίζονται” εύκολα για να φανούν πολλοί, όταν όμως... απλωθούν στο μεγάλο γήπεδο φαίνονται ελάχιστοι, μικροί και ανίσχυροι. Αυτό που στην πραγματικότητα είναι.
Η εικόνα στο Πνευματικό Κέντρο αποτυπώνει με σαφήνεια την παρακμή και καλό είναι όσοι έχουν δύο κουκούτσια πολιτικό μυαλό στο κεφάλι τους, να τη λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους. Στο δρόμο προς τις εκλογές θα έχει τύχη όποιος αντιληφθεί ότι τα παλιά ισχυρά συστήματα έχουν πλέον γεράσει και παρακμάσει. Οι παππούδες που αλαλάζουν «ωσαννά» είναι απλώς γραφικοί, που στην καλύτερη περίπτωση προκαλούν συγκαταβατικά γελάκια. Οι πολίτες επιζητούν λύσεις και αντιπαράθεση για την ουσία των προβλημάτων και όχι μάχες μεταξύ προσωπικών μηχανισμών. Το ποιος κάνει “κουμάντο” και ποιο σύστημα είναι ισχυρό δεν αφορά κανέναν πέρα από έναν μικρόκοσμο που υπάρχει μόνο ως εξάρτημα ενός παρηκμασμένου μηχανισμού.
Ο Βασίλης Κικίλιας επισκέπτεται τα τελευταία χρόνια δεύτερη φορά ως υπουργός τη Μεσσηνία συνδυάζοντας ουσιαστικά πολιτική παρουσία με διακοπές. Θα ήταν καλύτερα να έρθει απλώς για διακοπές, γιατί και τις δύο φορές το μόνο που πέτυχε ήταν να δημιουργήσει εσωκομματικές τριβές στη Ν.Δ. Όταν είσαι υπουργός και επισκέπτεσαι μια περιοχή με τον θεσμικό σου ρόλο πρέπει να λειτουργείς θεσμικά και όχι ως γρανάζι μηχανισμού. Όταν δεν το πράττεις, μπλέκεις σε τοπικές αντιπαραθέσεις και γίνεσαι μέρος του προβλήματος αφήνοντας πίσω σου υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και ανέκδοτα για... τελεφερίκ!
Όλα αυτά συνθέτουν μια κακή εικόνα της κυβέρνησης στους ψηφοφόρους. Όταν ένα μέλος της κυβέρνησης μιλά σε άδεια καθίσματα, με απόντες σημαντικούς θεσμικούς παράγοντες μερικές εβδομάδες πριν τις εκλογές, δημιουργείται εικόνα διάλυσης και ήττας. Αν η Ν.Δ. δεν μπορεί να γεμίσει το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας σε μια περιοχή όπως η Μεσσηνία, γιατί τα τοπικά της στελέχη βρίσκονται σε πόλεμο, τότε το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι οδυνηρό, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2022 21:21