Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022 22:13

Η επιστροφή του μεταξιού αποτελεί μεγάλη ευκαιρία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η επιστροφή του μεταξιού αποτελεί μεγάλη ευκαιρία

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η Μεσσηνία κινείται πλέον στο ρυθμό του ελαιομαζέματος. Η έλλειψη εργατών από τη μια μεριά και η αυξημένη τιμή του ελαιολάδου από την άλλη έχουν κινητοποιήσει τους πάντες, προκειμένου να προλάβουν τη συγκομιδή. Το εισόδημα του ελαιολάδου κράτησε την περιοχή τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, κάτι που αναμένεται να γίνει και φέτος. Προβλήματα υπάρχουν και οι κίνδυνοι μεγάλοι, γιατί το εισόδημα είναι ακόμα στα δέντρα και ο κάθε παραγωγός, μικρός ή μεγάλος, αναμένεται να δώσει τη μάχη του με άγνωστο ακόμα το τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχει όμως ισχυρό κίνητρο και αισιοδοξία που κινητοποιεί, γιατί όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί, κανένας δεν δουλεύει τζάμπα, ενώ οι καλλιέργειες που δεν αποδίδουν εγκαταλείπονται.
Το ελαιόλαδο αποτελεί ουσιαστικά μονοκαλλιέργεια για την περιοχή και αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Οι καλές περίοδοι μπορούν να δώσουν τη θέση τους σε δύσκολες. Το ελαιόλαδο που παράγεται στην περιοχή δυστυχώς συνεχίζει να αποτελεί πρώτη ύλη για τελικά προϊόντα άλλων χωρών. Δεν φτάνει το ίδιο και με ταυτότητα στο ράφι του καταναλωτή. Αποτελεί έτσι ένα προϊόν ιδιαίτερα ευαίσθητο στα σκαμπανεβάσματα της παγκόσμιας προσφοράς με ορατό τον κίνδυνο τα επόμενα χρόνια να συμπιεστεί η τιμή του και να φτάσουμε στο ακριβώς αντίθετο σημείο από το φετινό. Η ευνοϊκή συγκυρία για το προϊόν αποτελεί ευκαιρία η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου να κατακτηθούν αγορές έτσι ώστε να μειωθεί μακροπρόθεσμα ο κίνδυνος.
Η μονοκαλλιέργεια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη οικονομικά επιλογή. Οι Μεσσήνιοι αγρότες έχουν ιστορικά την πικρή εμπειρία της σταφίδας και οφείλουν να αναζητήσουν διεξόδους, προκειμένου να μην βρεθούν προ δραματικών αδιεξόδων. Σε αυτό το πλαίσιο η επιστροφή στην παραγωγή μεταξιού που διερευνάται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μια αξιόλογη πρωτοβουλία. Το μετάξι ως εναλλακτική - συμπληρωματική καλλιέργεια είναι μια σημαντική προοπτική για την περιοχή. Μέσα από μια ολοκληρωμένη μελέτη η περιοχή μπορεί να μπει ξανά στην παραγωγή ενός παραδοσιακού προϊόντος, το οποίο επίσης την έχει κάνει γνωστή δημιουργώντας οικονομικό όφελος σε αγρότες, μεταποιητές και εμπόρους. Ο ισόρροπος συνδυασμός όλων των τομέων παραγωγής δίνει ασφάλεια σε μια περιοχή και μειώνει τους κινδύνους. Το εισόδημα δεν αυξάνει με ευχές αλλά με συγκεκριμένα βήματα που δημιουργούν ευκαιρίες. Στον παγκόσμιο ανταγωνισμό επικρατούν αυτοί που λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις και αξιοποιούν τις ευκαιρίες. panagopg@gmail.com


NEWSLETTER