Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 21:10

Αλλοι πληρώνουν τον λογαριασμό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με ομόφωνη απόφασή του ζητεί να μείνουν στο επίπεδο του 2018 οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων στην πόλη και να μειωθούν σε κάποιες κοινότητες, μεταξύ των οποίων και οι παραλιακές. Είναι βέβαιο ότι σε επόμενη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο θα ικανοποιήσει το αίτημα του Συλλόγου Καταστηματαρχών για παράταση της ατελούς χρήσης κοινόχρηστων χώρων, που ξεκίνησε την περίοδο του κορονοϊού και διαρκώς παρατείνεται με διάφορα κάθε φορά προσχήματα. Η χρονιά είναι προεκλογική και κανένας δεν θέλει να χαλάσει χατίρια, τη στιγμή μάλιστα που οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του δήμου.
Οι δημοτικές αρχές και οι παρατάξεις της μειοψηφίας έχουν το πλεονέκτημα να λαμβάνουν αποφάσεις οικονομικού χαρακτήρα χωρίς συνέπειες. Είναι η άσκηση πολιτικής με το ένα χέρι σηκωμένο διεκδικητική γροθιά και το άλλο απλωμένο για χρηματοδότηση! Πρόκειται βεβαίως για το πρόβλημα της έλλειψης οικονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης, που δημιουργεί μια σειρά από στρεβλώσεις. Αν τα οικονομικά του δήμου εξαρτιούνταν αποκλειστικά από τους φόρους των ακινήτων και την πληρωμή τελών στους κοινόχρηστους χώρους, θα βλέπαμε αν με τόσο μεγάλη ευκολία και με ευρείες πλειοψηφίες θα λαμβάνονταν αυτού του είδους οι αποφάσεις. Γιατί αν δεν θα εισέπρατταν δεν θα μπορούσαν να πληρώνουν υπαλλήλους και υποχρεώσεις. Θα έβλεπαν τότε με άλλο μάτι και οι πολίτες τα ποσά που δίνονται για εκδηλώσεις, βεγγαλικά, τηλεοπτικές μεταδόσεις, αμοιβές συνεργατών και… μελετητών. Με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό ο καθένας μπορεί να κάνει από τη μια μεριά τον κιμπάρη και από την άλλη τον φιλολαϊκό.
Η αυτοδιοίκηση χωρίς οικονομική αυτοτέλεια είναι προβληματικός θεσμός. Όταν ο πολίτης δεν έχει καθαρό το τι πληρώνει και τι υπηρεσίες λαμβάνει, με ευκολία ψηφίζει αυτόν που τον χαιρετά και του κάνει και καμία μικροεξυπηρέτηση. Η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση που έχει καθυστερήσει, παρότι πολλές φορές έχει επισημανθεί, είναι η οικονομική της αυτοτέλεια. Όταν μεταφερθούν οι αρμοδιότητες για είσπραξη φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, θα δούμε και ποιες είναι οι πραγματικές τιμές των ακινήτων και ποιες θα είναι οι τιμές στους κοινόχρηστους χώρους. Μέχρι να συμβεί αυτό, όλοι μπορούν να κάνουν τους ευαίσθητους και τους φιλολαϊκούς -άλλωστε είναι τσάμπα!

panagopg@gmail.com